Flego sam sebi povećao dodatke na plaću?

Istra
11.04.2013 20:14
B.Ž.
Čelnici buzetske koalicije SDP-HNS-HSU: Vlasta Šimek, Vedran Majcan, Branko Rončević i Vlatko Mrvoš
Čelnici buzetske koalicije SDP-HNS-HSU: Vlasta Šimek, Vedran Majcan, Branko Rončević i Vlatko Mrvoš
Temeljem objave pojedinih medija posljednjih dana (portala ipress.hr) o mogućim nezakonitostima u svezi isplate plaća gradonačelnika Grada Buzeta Valtera Flege, jučer je u Buzetu sazvana press konferencija koalicije SDP-HNS-HSU Buzet, te njihovih kandidata za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Vedrana Majcana i Branka Rončevića, kako bi i time dodatno potaknuli aktere afere na razjašnjenja i obrazloženja natpisa iz medija. Izjavu s konferencije prenosimo u cijelosti:
Građani Grada Buzeta i Istarske županije imaju pravo znati istinu u svezi mogućih nepravilnosti u isplatama plaća.
U 2010. godini Hrvatski Sabor donosi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 28/10 od 03.03.2010.) u kojem su propisani maksimalni iznosi plaće koje si gradonačelnici, njihovi zamjenici i ostali djelatnici lokalne uprave i samouprave mogu isplatiti. Prema navedenom Zakonu relativno je lako izračunati koji je iznos najviše bruto osnovice koju si gradonačelnik i njegov zamjenik mogu isplatiti. Tim su zakonom propisana i umanjenja plaće za 20% ukoliko je grad prethodne godine primio pomoć iz državnog proračuna veću od 10% svojih prihoda, a što je slučaj sa Gradom Buzetom s obzirom da se nalazi u brdsko-planinskom području.
Navedeni je Zakon stupio na snagu u ožujku 2010. godine i iz njega je nedvojbeno proizlazilo da se plaća gradonačelnika i njegovog zamjenika trebala uskladiti s novim Zakonom te umanjiti za navedenih 20%.
Međutim u svibnju 2010.g. u Službenim novinama Grada Buzeta 05/2010 od 21.05.2010.g. gradonačelnik Valter Flego donosi i objavljuje Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta prema kojem si u poglavlju Dodaci na plaće i naknade, između ostalog, sam propisuje uvećanje plaće za stupanj magistra znanosti za 5% (članak 41.) i dodatak za dužnosnike od 15% za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima (?!) (članak 43.). To je povećanje od točno 20% čime je kompenzirao umanjenje plaća iz Zakona o plaćama lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi!!!!
Mnogi se zaključci iz navedenog sami nameću, ali pozivamo institucije da provjere zakonitost navedenih isplata, kao i gradonačelnika Valtera Flegu i njegovog zamjenika Sinišu Žulića da argumentirano obrazlože i pojasne navedene postupke. Napominjemo da se u medijima pojavio demanti optužbi da su si isplaćivali veće plaće od dopuštenih, ali navedeno obrazloženje nije dovoljno, računski je netočno, nepotpuno i vrijeđa zdrav razum. Time još više baca sumnju na moguće nepravilnosti u isplatama.
Svi podaci u svezi isplate plaća javno su dostupni. Koeficijenti i osnovice su striktno propisani kao i dodaci koji se priznaju i umanjenja koja se u određenim uvjetima moraju provesti. Osim toga, Povjerenstvu za sukob interesa Sabora Republike Hrvatske dostavljene su imovinske kartice gradonačelnika i njegovih zamjenika u kojima je navedena sva njihova imovina i iznosi bruto i neto plaća pa tako i Valtera Flege i Siniše Žulića.
I u slučaju da je sve po zakonu ili da su utvrđene nepravilnosti, nadležne institucije to moraju hitno i nedvojbeno utvrditi i o tome obavijestiti javnost, posebno građane Buzeta. Ako je isplata bilo više od dopuštenih, učinjenu štetu proračunu Grada Buzeta treba nadoknaditi, a odgovorne sankcionirati prema zakonu. Javnost i građani Grada Buzeta imaju pravo znati je li se s njihovim novcem odgovorno i zakonito postupalo.
Isto tako valja istaknuti kako se posljednjih dana u Buzetu provodi hajka i traži osoba „bliska gradskoj upravi“ koja je navedenu aferu dojavila medijima. Na taj se način opet pokušava skrenuti pozornost sa teme nedozvoljenih isplata plaća gradske uprave, a usmjeriti pozornost na „glasnika“. Međutim, znamo kako tragično prolaze „zviždači“ u Hrvatskoj, stoga ne čudi da izvor želi ostati anoniman, ali tko je to i tko je izvor, nije relevantno. Pozornost treba usmjeriti na to da se afera isplate nedozvoljenih plaća raščisti i da se novac građana Buzeta transparentno i po zakonu troši.
No ipak o moralnom aspektu učinjenog već se da govoriti jer iz svega ipak nedvojbeno proizlazi da je u trenutku kada je Zakon propisao ograničenje visine plaća gradonačelnicima i njegovim zamjenicima, Valter Flego donio Pravilnik i sam sebi i svom zamjeniku i pročelnicima u gradskoj upravi povećao dodatke na plaću kako bi ostali na približnoj visini postojeće plaće. U trenucima vrhunca gospodarske krize 2010.g., kada je nezaposlenost i u Buzetu značajno porasla a gospodarstvo se urušava, gradski „vlastodršci“ zaobišli su Zakon i nastavili s plaćama po starom. To je krajnje nedopustivo, moralno dvojbeno i posebno bitno u situaciji kada Valter Flego pretendira na mjesto župana Istarske županije, a njegov zamjenik Siniša Žulić na mjesto gradonačelnika Grada Buzeta.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti