Festival aMORE u Poreču ujedinio civilni, javni i privatni sektor

Lokalno
19.05.2018 16:09
D. Požarić
Organizatorice i brojni partneri na najavnoj pressici aMORE festivala u foajeu porečkog kina
Organizatorice i brojni partneri na najavnoj pressici aMORE festivala u foajeu porečkog kina
Brojnost predstavnika civilnog, javnog i privatnog sektora na jučerašnjoj najavnoj konferenciji za novinare drugog po redu festivala aMORE dokaz je važnosti ekologije kao teme, posebno odnosa ljudi prema moru kao najvećoj tvornici kisika, izvoru hrane i zdravlja, važnom transportnom i komunikacijskom kanalu nepresušnog energetskog potencijala te dijelu istarskog identiteta.
Osim svega nabrojanog, more je i najveći mogući rezervoar umjetničke inspiracije te prostor velikih tajni i misterija koje ne poznaju granice.
Kako smo sredinom svibnja najavili , radi se prvom festivalu u cijelosti posvećenom moru u kojem se isprepliću umjetnost, kultura i znanost, rekla je novinarima koordinatorica festivala Ines Dojkić najavivši događaje koji će ga obilježiti.
Prvi među njima dogodit će se 23. svibnja, a radi se o audio-vizualnom performansu priznate slovenske umjetnice Robertine Šebjanič i projekciji filma Soničko more u kinu POUP.
Uslijedit će nagrađivani dokumentarni, igrani i animirani filmovi, dok će edukativni dio festivala ponuditi radionice, eko akcije, WWF-ovu multimedijalnu podmornicu koja prikazuje more danas i 2048. godine, izlet turističkom podmornicom, tjedan knjiga posvećenih moru te kino na brodu.
U srpnju će festival svojoj publici prirediti izložbu fotografija brazilskog autora Antonella Veneria, prošlogodišnjeg pobjednika međunarodnog fotografskog natječaja, a više o programu možete doznati ovdje . (Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, ali će se na neke ipak trebati prijaviti, prvenstveno zbog ograničenog broja mjesta).
Direktorica festivala Petra Počanić pojasnila je kako je tematika morskog ekosustava od izuzetnog značaja za osvješćivanje problema kod lokalnog stanovništva, ali i turista, jer turizam predstavlja oko 20% BDP-a u Hrvatskoj.
Svi ti događaji, naravno, ne bi bili mogući bez velikog odaziva partnera koje smo spomenuli u prvoj rečenici ovog izvještaja. Evo što su neki od njih rekli na jučerašnjoj pressici:
Za pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu more je važan segment poticanja istarskog identiteta. Nada se, kaže, da će festivalske aktivnosti potaknuti građane, naročito mlade, da o moru počnu razmišljati onako kako treba razmišljati, a ne samo kao o nečemu  što je potrebno iskorištavati. -Ljubav prema moru i življenje od mora uvijek su u Istri bili vrlo izraženi, što se danas u našim turističkim gradovima uz obalu počinje polako gubiti, rekao je Torbica obećavši i nadalje podršku festivalu.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić pohvalila je festival i iskazala potporu u tehničkom i moralnom smislu, što je, smatra, i pridodna uloga ustanove kojom rukovodi. -Radi se o krasnom festivalu sa izvrsnom idejom, ciljem i motivima, zaključila je.
Dogradonačelnicu Grada Poreča Nadiu Štifanić Dobrilović  je već prvi susret sa organizatoricama festivala zaintrigirao, jer joj se ideja učinila vrlo zanimljivom i drugačijom od za Poreč uobičajenih sadržaja. -Svjesni činjenice da o prirodi treba brinuti, odmah smo poduprli ideju, jer more zauzima posebnu ulogu u našim životima, rekla je dogradonačelnica pohvalivši bogati program.
-Sunce i more osnovni su motiv dolaska turista, kaže direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik , pa smatra logičnim da i TZ podrži akcije usmjerene ka očuvanju tog važnog resursa, zbog čega će turisti  prepoznati Poreč kao odgovornu destinaciju koja brine o svojim osnovnim resursima. -Najmlađe moramo podučiti tome da o moru vode više računa. Moramo o tom problemu proaktivno razmišljati i sačuvati more za buduće generacije, rekao je Velenik spomenuvši brojne uspješne dugogodišnje akcije TZ poput Plave zastave, čišćenje otoka porečkog akvatorija, podmorja u Poreču i okolici, smanjenje populacije galeba klaukavca itd.
Pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ Nada Prodan Mraković rekla je kako se u festival zaljubila na prvi spomen njegova imena. -More je dio našeg identiteta. Živimo uz more, od mora i s morem i potrebno je naučiti kako ga cijeniti i čuvati. Sama činjenica da su u festival uključeni akteri iz različitih sektora pokazuje koliko smo složni oko želje da senzibiliziramo javnost oko pitanja koliko nam je more važno. Jer, što više budemo cijenili resurse koje smo naslijedili, više će i turisti nas cijeniti, rekla je Prodan Mraković zaželjevši festivalu dugu i uspješnu plovidbu.
Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije (IKA)  potvrdila je kako se i njena ustanova odmah priključila i podržala projekt aMORE, prepoznavši vrijednosti koje promovira (more kao biološki resurs, održiv i odgovoran način ponašanja prema moru kako bismo ga uživali sada i sačuvali za buduće generacije). -No, važna je i vrijednost mora kao kulturnog resursa, rekla je Vinkerlić, ne misleći samo na potonulo blago, već i brojna umjetnička, filmska i druga djela inspirirana i posvećena moru. -U Istru su morem dolazile brojne kulture, miješale se civilizacije i ostavile traga na našim običajima, tradiciji, jeziku i drugom, rekla je Vinkerlić zaključivši kako je dodatna vrijednost lokalni i globalni način progovaranja o problemu, zagovaranja promjene, educiranja i senzibiliziranja javnosti da se prema moru počne odgovornije ponašati.
Eva de Zan Prisuna iz Plave Lagune potvrdila je važnost mora za turizam. Kompanija u kojoj radi priključila se projektu jer smatra kako je vrijeme da se moru nešto i vrati. -Od ove godine vodit ćemo računa o tome da se materijali koje koristimo u našim objektima mogu reciklirati te da intenzivnije uključimo svoje zaposlenike u aktivnosti festivala. Jako nam je drago da nas je aMORE festival potaknuo na te važne korake. U njemu vidimo autentičnu sinergiju civilnog, privatnog i javnog sektora te se nadamo da će više tvrtki iz privatnog sektora slijediti naš primjer i paziti na more, jer o moru u konačnici ovisi naša budućnost, zaključila je voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave lagune. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti