Festival alternative i ljevice u Rojcu

Istra
06.10.2015 10:43
D. Požarić
1
1
[slika1d]
Dio programa Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) bit će predstavljen ovog četvrtka i petka (8-9.10) u Dnevnom boravku DC-a Rojc, oba dana s početkom u 19 sati. FALIŠ će u Puli predstaviti njegovi pokretači: direktor Emir Imamović Pirke, urednik Kruno Lokotar i art direktor Ante Filipović-Grčić, a s njima u paketu stižu izložba radova Alema Ćurina, projekcija dokumentarnog filma „Fašizam INC.“ i  predavanje splitskog novinara i psihologa po struci, Damira Pilić  akoji će sa svojim sugovornicima,  Krunom Lokotarom i Emirom Imamovićem Pirkeom razgovarati o kolumni koja je trebala izaći početkom ovog mjeseca.
Najavu za gostovanje FALIŠ-a u Puli napisao je art-direktor Emir Imamović Pirke koji naglašava: "Da, alternativa postoji i antifašizam je pitanje kućnog odgoja – egide su pod kojima se FALIŠ može najaviti, predstaviti i kojima se definira njegov okvir. Istim je idejama, uostalom, bio vođen mornarički časnik Karlo Rojc u onim godinama kada se, kao i danas, činilo da je svijet ili nepromjenjiv ili promjenjiv na gore. A te godine malih nadanja i velikih stradanja se ponavljaju, kao što kaže bivši ministar financija Grčke, Yanis Varoufakis: „Kapitalizam koji je u silaznoj putanji, kao što je bio slučaj tridesetih, je onaj koji ne podstiče ljude da zamisle bolje društvo. Ovaj tip kapitalizma tjera ljude da se okrenu jedan protiv drugoga. Jedini kojima je to u interesu, jedini koji profitiraju tokom kolapsa kapitalizma su nacisti... Kapitalizam koji se raslojava rezultirat će novim Goebelsom, kao i Hitlerom, i ništa bolje od toga...“ Festival alternative i ljevice Šibenik, događaj je kojim se pripremamo za bolje, daleko sutra, jer njemu, tom drugom sutra, za razliku od kapitalizma, alternative nema. Kao što je nema antifašizmu, osim ako netko pod prihvatljivom alternativom ne smatra fašizam i sve njegove posljedice, od koncentracijskih logora do novih granica, do zapravo povratka u vrijeme u kojem se u Puli neće slaviti Dan neovisnosti Hrvatske."

PROGRAM:

8. 10. 2015. / 19:00 / Dnevni boravak DC-a Rojc
Otvorenje izložbe Alema Ćrina (I)lustracija Hrvatske
Dosad najveća izložba nekadašnjeg Feralovog ilustratora Alema Ćurina, koji se proslavio ilustracijama u Feral Tribuneu, no svoj je profesionalni put krčio i preko Omladinske iskre, Studentskog lista, FAK-a, Nedjeljne i Slodobne Dalmacije, Novosti… Ćurinovi radovi, a složio se s tim i Kruno Lokotar, jedan od organizatora FALIŠ-a, ogledalo su Hrvatske. – Hrvatska se mijenjala, a on je tome svjedočio. Izložbu će otvoriti organizatori Festivala alternative i ljevice Šibenik, Kruno Lokotar i Emir Imamović Prike, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti pulski zbor Praksa koji će izvesti nekoliko pjesama koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih.
8. 10. 2015. / 19:30 / Dnevni boravak DC-a Rojc
Splitski novinar i psiholog po struci, Damir Pilić   će sa svojim sugovornicima,  Krunom Lokotarom i Emirom Imamovićem Pirkeom razgovarati o kolumni koja je trebala izaći početkom ovog mjeseca.
Pilić je pisao o utjecaju HDZ-a na političke stavove hrvatskih maturanata koji, prema anketi koja je objavljena prije nekoliko dana, imaju prilično nazadne stavove i pokazuju slabo poznavanje povijesti pa ih tako tri četvrtine smatra kako NDH nije bila fašistička država. Tekst ovog novinara i kolumnista koji je trebao izaći u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije nije objavljen, a jedini razlog tomu, smatra autor teksta, je činjenica što kritički piše o HDZ-u.
  9. 10. 2015. /19:00 / Dnevni boravak DC-a Rojc
Predstavlja nje Festivala ljevice i alternative Šibenik
Festival alternative i ljevice Šibenik, događaj je kojim se pripremamo za bolje, daleko sutra, jer njemu, tom drugom sutra, za razliku od kapitalizma, alternative nema. Kao što je nema antifašizmu, osim ako netko pod prihvatljivom alternativom ne smatra fašizam i sve njegove posljedice, od koncentracijskih logora do novih granica, do zapravo povratka u vrijeme u kojem se u Puli neće slaviti Dan neovisnosti Hrvatske. FALIŠ će u Puli predstaviti njegovi pokretači: direktor Emir Imamović Pirke, urednik Kruno Lokotar i art direktor Ante Filipović-Grčić.
9. 10. 2015. /20:00 / Dnevni boravak DC-a Rojc
Projekcija fil ma Fašizam Inc. Arisa Chatzistefanoua
Fašizam Inc. predstavlja nepoznate kratke priče iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti fašizma i njegove veze s gospodarskim interesima svakog doba. Ovaj film grčkog redatelja Arisa Chatzistefanoua poznatog po filmovima 'Dugokracija' i 'Katastrojka' govori o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti