Fenomen: Na kakvu su svjetlost naišli planinari na Dinari?

Hrvatska i svijet
21.02.2013 04:30
D. Požarić
Neobičan fenomen na Dinari Foto: Ivan Zebić - Klepton)
Neobičan fenomen na Dinari Foto: Ivan Zebić - Klepton)
Prošlog su vikenda brojni planinari posjetili debelim snijegom prekrivene dalmatinske planine. Među njima bili su Ivan Zebić – Klepton, iz planinarske udruge Dinaridi iz Splita, te Jozo Vitić, iz planinarskog društva Svilaja iz Sinja.
Dva su se planinara uputila u popodnevnim satima prema planinarskom skloništu “Rupe” na Dinari, na 1363 metra nadmorske visine. Na putu prema skloništu uhvatila ih je noć, a uobičajen zimski uspon na najvišu hrvatsku planinu zaustavio ih je nesvakidašnji prizor.
Pedesetak metara od planinarske staze bila je vidljiva udubina promjera oko pet i dubine do tri metra. Ovakve rupe normalna su pojava u dalmatinskom planinskom kršu, no ova rupa bila je posebna po tome što je iz nje dopirala svjetlost.
Dva planinara su bila u početku potpuno uvjerena da se radi o tome da netko logoruje upravo u toj rupi, te da je izvor svjetlosti vatra ili kakva lampa. Međutim, približavanjem samoj svjetlećoj udubini ostali su potpuno iznenađeni vidjevši da u rupi nema ničega osim snijega.
Planinari su ovaj fenomen promatrali od 18,15 do 18,30.
Neobičan fenomen na Dinari Foto: Ivan Zebić - Klepton)
Neobičan fenomen na Dinari Foto: Ivan Zebić - Klepton)
- Nismo uspjeli objasniti što smo vidjeli. Najlogičnije nam je “rješenje” bilo da ova rupa na neki način duže zadržava dnevnu svjetlost. Sa odmakom vremena svjetlost u njoj nije slabila. Snimio sam ovaj fenomen foto aparatom, ali on je loše rezolucije i nije dovoljno dobro “uhvatio” stvarno stanje koje u uživo bilo kudikamo izraženije. I nekoliko dana nakon što smo ga snimili, ovaj fenomen i dalje prepričavamo – rekao nam je Ivan Zebić – Klepton, očevidac i autor fotografija.
Jedna je fotografija obrađena da pojača kontrast. Više fotografija ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti