Europski zeleni za LNG plinski terminal južno od Pule

Istra
20.03.2006 00:00
D. Požarić
Udruga Eko Kvarner, uz podršku Arnolda Cassole, sekretara Europske stranke zelenih, koja ima 42 zastupnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu, predlaže gradnju zajedničkog off shore plinskog terminala južno od Pule na području već postojećih hrvatskih plinskih platformi s ciljem da se izbjegne  realizacija jednog terminala u tršćanskom zaljevu te drugog na petrokemijskom kompleksu Omišalj.
Očekuje  se da će Europska stranka zelenih već  sljedeći tjedan uputiti takvu službenu inicijativu prema vladama Hrvatske, Italije  i Slovenije - rekao je Vjeran Piršić na današnjoj konferenciji za novinare.
Inače, ta ekološka udruga podržava gradnju LNG terminala na hrvatskoj obali, no upozorava da je gradnja takvog terminala u Omišlju “nepromišljena, netransparentna i bez važnog sigurnosnog aspekta”.
Naime, to što se trenutačno priprema gradnja najmanje dvaju terminala na sjevernom Jadranu, u Omišlju i ispred Trsta, znači i povećanje broja brodova s opasnim teretom  u tom području.
Uz 400 tankera godišnje koji prevoze naftu, ovim područjem prolazilo bi još 200 brodova za plin.  Stoga smatraju da je najbolje rješenje gradnja zajedničkog terminala na udaljenosti najmanje 30 kilometara od obale, a za to bi bilo najbolje područje u kojem se već nalaze plinske platforme u Jadranu.

Povreda demokratskih načela
Ako se ipak donese odluka o gradnji na kopnu, terminala u krugu od osam kilometara ne bi smio biti uz veće naselje ili neka druga opasna postrojenja.
Udruga Eko Kvarner podržava ovotjednu odluku Vlade o osnivanju Radne skupine za gradnju terminala za ukapljeni prirodni plin i smatraju da su time stvoreni preduvjeti za kvalitetan odabir lokacije za plinski terminal na Jadranu.  Smatraju i da nakon izgradnje LNG terminala svi veliki zagađivači koji koriste  druga fosilna goriva moraju prijeći na ukapljeni plin.
U Eko Kvarneru dodaju i kako su povrijeđena demokratska načela o sudjelovanju javnosti u donošenju odluka o gradnji terminala koja vrijede u zemljama EU te su se obratili Stranci zelenih. Kažu da će se ta stranka, nastave li se narušavati prava građana na odlučivanje, iskoristiti svoju prisutnost u Europskom parlamentu
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti