Europski parlament usvojio izvješće Predraga Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Hrvatska i svijet
25.06.2021 11:48
Foto: Screenshot (Instagram)
Foto: Screenshot (Instagram)
Europski parlament je jučer usvojilo izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića (SDP) o seksualnom i reproduktivnom zdravlju s 378 glasova za i time odbacila alternativni prijedlog rezolucije Europske pučke stranke.
Matićevo izvješće je proteklih tjedana izazvalo veliku buru u hrvatskoj javnosti, od saborskih rasprava pa do reakcije Crkve.

Nazadovanje u području prava žena nije prihvatljivo

Podsjetimo, rezolucija se zalaže za seksualno i reproduktivno zdravlje, pristup sigurnim menstrualnim proizvodima, seksualni odgoj prilagođen uzrastu, suvremena kontracepcijska sredstva, skrb u vezi sigurnog i legalnog pobačaja, pristup liječenju neplodnosti, skrb za trudnice, rodilje i babinjače te zaštitu prava LGBT osoba i ranjivih skupina. Rezolucijom je naznačeno da nazadovanje u području prava žena izravno utječe na procese erozije demokracije u EU-u.
– Uspjeli smo! Europski parlament je s 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav - svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama, napisao je Matić u svojoj Instagram objavi.

Flego: Poručili smo 250 milijuna žena u Europi da smo uz njih

O usvajanju rezolucije oglasio se i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego koji je istaknuo da ni četiri godine nakon što je Ustavni sud poslao nalog Hrvatskom saboru da se donese novi zakon, kojim se pobačaj ne smije zakonom zabraniti, novog zakona - nema.
– Pokazali smo kakvu Europu želimo. Ravnopravnu, otvorenu, solidarnu i poštenu. Poručili smo 250 milijuna žena u Europi da smo uz njih i ušutkali dio zastupnika Europskog parlamenta u sramotnim nastojanjima da ugroze stečena ljudska prava. Za takva nazadnjačka razmišljanja nema mjesta u našoj Europi, naglasio je Flego te zaključio da je ovo danas „putokaz i Hrvatskoj što treba učiniti.“ (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti