Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima - u nedjelju od 10 do 12 infopunkt na tržnici

Lokalno
16.10.2015 13:07
D. Požarić
Ilustracija (amaralegal.org)
Ilustracija (amaralegal.org)
U nedjelju, 18. listopada obilježavamo Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima kojeg je Europska komisija proglasila 2007. godine s ciljem jačanja svijesti o problematici suzbijanja trgovanja ljudima. Hrvatska se odmah priključila njegovom obilježavanju.
U Hrvatskoj imamo Nacionalnu strategiju suzbijanja trgovanja ljudima usmjerenu na ciljanu prevenciju ove vrste kriminaliteta te intenzivnu suradnju i koordinaciju s drugim tijelima državne uprave, organizacijama civilnog društva i međunarodnim organizacijama.
U razdoblju od 2012. do danas u 28 država – članica EU zabilježeno je 30.146 žrtava trgovanja ljudima od čega su 80% bile žene, a 16% djeca. Više od tisuću djece bilo je žrtva trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, kao i 69% svih žrtava. 95% žrtava seksualnog iskorištavanja su žene, a 71% žrtava iskorištavanja radne snage su muškarci. Zanimljiv je i podatak o tome da su građani EU žrtve u čak 65% slučajeva.
S ciljem ostvarivanja zajedničke suradnje sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva, kako bi se građanima podigla svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno potaklo društvo na odgovornu reakciju i pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima, MUP RH od 2014. godine provodi preventivnu akciju „Zajedno“.
Njen je cilj, pored navedenog, da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih s problematikom trgovanja ljudima ili srodnom vrstom kriminaliteta. Provedbom preventivnih aktivnosti nastoje se obuhvatiti sve potencijalne faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport, eksploatacija), kao i svi modaliteti eksploatacije.
Kroz preventivnu akciju „Zajedno“ u Istri su o navedenoj problematici tijekom 2014. godine educirani djelatnici svih istarskih zavoda za zapošljavanje, učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola, a leci o problematici trgovanja ljudima dijeljeni su na graničnim prijelazima.
Ove godine tijekom mjeseca listopada, studenog i prosinca, u završnim razredima Strukovne i Obrtničke škole u Puli, Gospodarske škole u Bujama, Srednje škole M. Blažine u Labinu, Srednje škole Buzet (15.10.2015.), srednjih škola Mate Balote (05.10.2015.) i Antun Štifanić (06.10.2015.) u Poreču , održat će se edukacije učenika, uz korištenje materijala iz kampanje „Dvije djevojčice“ – kampanje protiv trgovanja ljudima, posebice ženama i djevojkama u svrhu seksualnog iskorištavanja. Kroz edukacije, učenici će dobiti informacije o fazama trgovanja ljudima, njihovim posljedicama, potencijalno rizičnim situacijama, kao i najpoznatijim mitovima i činjenicama kod problematike trgovanja ljudima.
Pored navedenog, u tijeku je i održavanje info punktova u gradovima diljem Istre, u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa i Centrom za građanske inicijative Poreč, prema sljedećim terminima i lokacijama:
  • 17.10.2015. godine – Poreč, Gradska tržnica, 10-12 sati
  • 20.10.2015. godine – Labin, Trg labinski rudara, 10-12 sati
  • 21.10.2015. godine – Rovinj, Trg M. Tita, 10-12 sati
  • 23.10.2015. godine – Pula, Narodni trg, 10-12 sati
  • 23.10.2015. godine – Umag, Ulica 1.svibnja, 10-12 sati
Zainteresirani građani mogu posjetiti info punktove i doznati informacije o modalitetima trgovanja ljudima, kao i mogućnostima pomoći žrtvama ove vrste kriminaliteta. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti