Energetska pića i alkohol

Zdravlje
20.08.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Dok je energetsko piće stimulans, alkohol djeluje umirujuće, uspavljujuće za većinu ljudi. Stimulirajući učinak može prekriti učinak alkohola tako da čovjek koji miješa alkohol i energetsko piće ne može na vrijeme uočiti koliko je alkohola popio. Umor koji bi se javio nakon povećane količine popijenog alkohola bio bi znak da je granica tolerancije organizma prijeđena i da bi s konzumiranjem trebalo prestati.
Dakle, stimulirajući učinak energetskog pića ne daje pravi uvid u stanje organizma, iako je količina alkohola u krvi jednaka onoj koja bi bila bez konzumiranja energetskog napitka. Kada stimulirajući učinak nestane, djelovanje alkohola naglo dolazi do izražaja sa svim negativnim posljedicama kao što su vrtoglavica, povraćanje, pospanost, kao i kombinacija navedenog, što može dovesti do problema s respiratornim sustavom i sl.
Alkoholna i energetska pića uzrokuju dehidraciju (jer je kofein diuretik kao i alkohol), a ona može spriječiti organizam da metabolizira alkohol te povećati njegov toksični učinak, produžiti ga i na sljedeći dan nakon konzumacije. Osim što šteti organizmu, smanjuje i radnu sposobnost, ometa normalan obiteljski život, a ako je slučajno korisnik vozač u prometu, mogućnost nesreće je vrlo izvjesna. (www.zdravlje.hr)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti