Emil Jurcan - 'Subverzija forme u arhitekturi' (predavanje)

Istra
13.10.2015 15:37
D. Požarić
Emil Jurcan (foto: gradpula.com)
Emil Jurcan (foto: gradpula.com)
Program *„Poolp“* (kultura polemičkog mišljenja i kreativne participacije) pulske galerije Poola poziva vas u srijedu 14.10. u 19 sati na predavanje Emila Jurcana pod nazivom "Subverzija forme u arhitekturi". Predviđeno vrijeme predavanja je sat vremena, nakon čega slijedi prigodno druženje uz glazbu i ostalo.
Pitanje subverzivnosti arhitektonskog djelovanja doima se paradoksalnim uzme li se u obzir prožetost procesa gradnje i urbanizacije s dominantnim društvenim i ekonomskim poretkom. Kako bi sama disciplina mogla pokrenuti proces vlastitog oslobađanja, arhitektura je spremna odustati od svojeg primarnog cilja, a to je kreiranje prostorne forme, i posvetiti se kreiranju nematerijalnih procesa unutar postojećeg izgrađenog okoliša.
Vođena tim procesima, arhitekturi se nudi mogućnost mijenjanja vladajućih narativa koji definiraju koncepciju prostora, no onemogućena joj je mijenjanje samog prostora. Da li je to cijena koju arhitektonska disciplina plaća za vlastitu kritičnost? Autor ispituje temu kroz seriju od tri predavanja od kojih se prvo bavi prelomnim događajima u arhitektonskoj kritici koji su se odvili u Veneciji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prvenstveno vezanim uz djelovanje teoretičara Manfreda Tafurija.
Emil Jurcan rođen je 1981. Diplomirao arhitekturu na ljubljanskom arhitektonskom fakultetu. Radi u pulskoj zadruzi Praksa kao projektant i urednik bloga za teoriju. Predsjednik Društva arhitekata Istre. Jedan od suosnivača Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti