Elton John u pulskoj Areni?

Mozaik
14.03.2009 00:00
D. Požarić
Elton John u Areni najvjerojatnije 27. lipnja
Elton John u Areni najvjerojatnije 27. lipnja
[slika1d]PULA - Elton John, glasoviti britanski glazbenik, ovog bi ljeta trebao nastupiti u pulskoj Areni!
Koncert bi se trebao održati u sklopu 10., jubilarnog glazbeno-scenskog Histria festivala i to najvjerojatnije 27. lipnja. Informacija je to iz pouzdanog, ali neslužbenog izvora. Jedan od organizatora festivala Arian Shehu nije nam želio potvrditi, ali ni demantirati ovu vijest, najavljujući uskoro konferenciju za novinare na kojoj će otkriti ovoljetni program. Tek je natuknuo da pripremaju bogatu festivalsku ponudu s više od 25 programa.
Međutim, otkrio nam je neke od velikih zvijezda koje su ovog ljeta potvrdile svoj dolazak u Pulu - festival, kojeg vodi umjetnički direktor Bashkim Shehu, 5. srpnja u Areni otvara slavni argentinski tenor José Cura, a 21. kolovoza nastupa Dino Merlin.
No, vratimo se Eltonu Johnu koji početkom lipnja kreće na europski dio svjetske turneje u sklopu koje će najvjerojatnije posjetiti i Hrvatsku. Na njegovim službenim internetskim stranicama jučer nije bilo informacije o nastupu u Puli, međutim u razdoblju od 21. do 30. lipnja nema zakazan niti jedan koncert, pa bi Pula mogla uskočiti na popis. Ne treba sumnjati da će u pulskoj Areni nastupiti s pratećim bendom i svojim čuvenim klavirom.
Sir Elton Hercules John jedan je od najuspješnijih i najtalentiranijih britanskih pop rock kantautora. Tijekom karijere duge četiri desetljeća prodao je više od 250 milijuna albuma te su mnoge od njegovih brojnih pjesama postale hitovi. Njegov rad i uspjeh imali su velikog utjecaja na popularnu glazbu, te uvelike pridonijeli popularnosti klavijatura u rock'n'rollu. Nagrađen je s pet nagrada Grammy te jednim Oscarom za filmsku glazbu. Godine 1994. dobio je mjesto u Rock'n'Roll dvorani slavnih. Njegovu diskografiju čini 29 studijskih albuma, četiri live albuma, pet albuma s filmskom glazbom i osam s najvećim hitovima. Krajem 80-ih godina uključuje se u borbu protiv AIDS-a, a 1998. britanska kraljica dodijelila mu je titulu Sir. Poznat je po svojoj velikoj kolekciji naočala i skupocjenih automobila.
[slika3l]José Cura, jedan od najpoznatijih tenora današnjice koji će uveličati svečano otvorenje jubilarnog festivala, svjetsku slavu stekao je snažnim i originalnim interpretacijama opernih rola među kojima se posebno izdvajaju uloga Verdijeva Othella i Saint-Saensova Samsona. Već je nekoliko puta nastupio u Hrvatskoj. Glazbeni kritičari pišu da njegov nastup, osim izvanrednoga glasa, odnosno snage, boje i izoštrene pjevačke tehnike, krasi i samouvjereno ponašanje na pozornici. Rođen je 1962. u argentinskom gradu Rosariju, gdje rano počinje glazbenu edukaciju te završava studij na umjetničkom odjelu tamošnjeg Sveučilišta. Ali ne da bi postao pjevač nego u prvom redu dirigent i skladatelj, u čemu se usavršavao i na slavnom Teatru Colón u Buenos Airesu, pjevajući čitavo vrijeme i u opernom zboru. Tek je 1988. susreo Horacija Amaurija, koji ga je poučio pjevačkoj tehnici i usmjerio na stazu svjetske pjevačke slave. Nakon što je s obitelji preselio u Europu, u prvoj je glavnoj pjevačkoj roli nastupio na opernoj pozornici u Trstu 1993. u »Gospođici Juliji« talijansko-norveškog skladatelja Antonija Bibaloa.
[slika2d]Kraj kolovoza na pulskoj glazbenoj sceni obilježit će nastup velike balkanske zvijezde - Dina Merlina koji se svrstava u red najznačajnijih bosansko-hercegovačkih kantautora čije su pjesme rado slušane u svim zemljama bivše Jugoslavije, a i šire. Dosad je objavio pet samostalnih albuma i još toliko s grupom Merlin. Posljednji album »Ispočetka« iz 2008. simbolično otvara novo poglavlje u njegovoj karijeri. Na novom materijalu radio je čak četiri godine, a pjesme snimao u 14 studija. Kao gosti se pojavljuju pjevači Hari Varešanović, Eldin Huseinbegović i Toni Cetinski te ponovo nakon 20-ak godina Vesna Zmijanac.
R. LICUL

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti