Ekonomisti i urbanisti u Višnjanu zajedno predstavili turistički projekt za osobe treće životne dobi

Lokalno
10.07.2015 10:15
D. Požarić
Prezentacija u višnjanskoj kino dvorani
Prezentacija u višnjanskoj kino dvorani
U utorak, 7. srpnja u 20 sati u staroj kino dvorani u Višnjanu održana je javna prezentacija koncepta projekta izgradnje smještajnog kompleksa za ljude treće životne dobi iz Hrvatske i inozemstva u Ženodragi.
Organizirali su je konzultanti Exoro grupe iz Poreča kao predstavnici vlasnika zemljišta Marija Pauletića iz Ženodrage, te arhitekti i urbanisti tvrtke Urbis iz Pule, a prisutni su bili zainteresirani građani, općinski vijećnici i načelnik Općine Višnjan Milan Dobrilović.
Teme prezentacije bili su prostorno-planski koncept projekta, koncept idejnog rješenja te javne i financijske koristi za Općinu Višnjan
Smještajni kompleks planiran je kao objekt sa 4 ili 5 zvjezdica i brojnim popratnim sadržajima za pokretne, slabo pokretne i nepokretne osobe treće životne dobi, fleksibilnog prihvatnog kapaciteta do 250 osoba i oko 75 zaposlenika.
Obzirom da se radi o milijunskoj investiciji čija će implementacija imati multiplikativne učinke na prostor, stanovništvo i gospodarstvo Općine Višnjan, timovi Exoro grupe iz Poreča i tvrke Urbis iz Pule su u suradnji sa stručnim timom Općine Višnjan predvođenim načelnikom Dobrilovićem zaključili kako je otvaranje dijaloga na relaciji Općina – građani već u inicijalnoj fazi pripreme od izuzetne važnosti te će se ovakvo transparentno izvještavanje javnosti o napretku pripreme projekta nastaviti i kroz iduće faze.
Dragan Radolović iz tvrtke Urbis pojasnio je važeću zakonsku regulativu koja određuje planiranje prostora te napomenuo kako je veoma važno da se svaka izmjena prostornog plana kvalitetno pripremi, što je osnovni zadatak njegovog tima.
Josip Maras iz Exoro grupe pojasnio je društveni i profitni aspekt tržišnih okolnosti, a govorio je i o tome tko su glavni dionici projekta, o osnovnim tehničkim podacima, organizaciji prostora u objektu te strateškom konceptu održivosti projekta. Prisutne je ukratko upoznao i sa predstojećim aktivnostima na projektu.
Sandra Mušković iznijela je financijske efekte projekta na proračun Općine Višnjan te izvore, metodologiju i zakone kojima se vodila pri izradi analize. Navela je kako će se na procijenjenih 75 zaposlenih djelatnika temeljem raznih naknada, doprinosa, pristojbi, poreza i prireza svake godine u proračun Općine Višnjan slijevati 1.149.652,00 kn, a uz to će temeljem komunalnog doprinosa jednokratno uprihoditi 2.358.442,00 kn.
Maras i Mušković napomenuli su kako će rashodi i svi ostali pokazatelji ekonomske i financijske analize biti dostupni u sljedećoj fazi pripreme u kojoj je planirana studija izvedivosti s analizom troškova i koristi. U tom će dokumentu javna korist za Višnjan biti još detaljnije proračunata te će ujedno biti stavljena u odnos sa rashodima, no napomenuli su i kako je iz perspektive struke već sada jasno da će projekt Višnjanu donijeti višestruke koristi.
Kroz ovaj će se projekt tako otvoriti već spomenuta radna mjesta, a isti će pozitivno utjecati na vrijednost svih nekretnina na području Višnjana, na popunjenost kapaciteta privatnih iznajmljivača, a povećat će se i potrošnja te kvaliteta života. Projekt će se, stoga, izuzetno povoljno odraziti i na životni standard stanovnika Višnjana.
Konzultanti su napomenuli kako se radi o izvrsnom primjeru dobre prakse iz područja javno - privatnog partnerstva s obzirom na to da će Općina navedene koristi za svoje stanovnike ostvariti minimalnim opterećenjem općinskog proračuna.
Ujedno, iako se radi o pretežito gospodarskom konceptu projekta, Općina Višnjan će raspolagati određenim dijelom kapaciteta sagrađenog kompleksa te će u isti moći smjestiti svoje stanovnike treće životne dobi kojima je takav smještaj potreban.
Ovakav oblik ulaganja se sustavno potiče i kroz EU fondove te je projekt, stoga, prilagođen važećim strateškim dokumentima Europske unije, Republike Hrvatske i Istarske županije.
Naime, preliminarne analize tržišta potražnje pokazale su kako s jedne strane u cijeloj Europskoj uniji postoji trend "starenja populacije" praćen produženjem životnog vijeka stanovništva dok s druge strane istovremeno postoji nedostatak objekata ovakvog tipa koji, što je izuzetno važno, posluju kroz cijelu godinu.
Prezentacija projekta je zaključena odgovorima na postavljena pitanja prisutnih i upoznavanjem sa predstojećim planom aktivnosti u pripremi projekta, stoji u priopćenju za medije Exoro grupe. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti