Ekološka rasvjeta za budućnost prirode i nas samih

Zdravlje
28.05.2004 00:00
D. Požarić
1
1
"Da se zvijezde, mjesto sto sjaju uvijek nad našim glavama, mogu vidjeti samo s jedne točke zemaljske kugle, ljudi ne bi prestali u hrpama onamo putovati, da motre nebo i da se dive čudesima neba"

Seneca.

Nešto što se od pamtivjeka smatralo za sveprisutno, normalno, svakom dostupno, danas je postala rijetkost. Posljednje istraživanje svjetlosnog zagađenja provedenog sa satelita pokazuje da 99% stanovništva Sjeverne Amerike i Europe više na noćnom nebu ne može vidjeti Mliječni put. Za našu je djecu sad "Milky Way" samo jedna od čokolada!

Svjetlosno zagađenje nije problem samo astronomima već i životinjama. Na brojnim primjerima je dokazan loš utjecaj na životinje - od najmanjih do najvećih. Za razliku od ljudi, one se ne znaju boriti za svoje pravo na opstanak.[slika1]Ptice selice stradale u jednoj noci zbog dezorjentacije usljed svjetlosnog onečišćenja, skupljene u New Yorku

Postoji efikasan i ekološki način osvjetljavanja koji ne samo da sprečava svjetlosno zagađenje već nudi i ekonomsku uštedu.

Više informacija o tome pročitajte na web stranicama Zvjezdarnice u Višnjanu, kliknuvši na link ispod ovog članka.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti