Eko 'tragovi' vrijednih učenika TUŠ Antona Štifanića

Lokalno
05.03.2013 19:22
B.Ž.
1
1
U okviru projekta Footprints, koji TUŠ Antona Štifanića provodi iz Lifelong learning programme Europske komisije, potprograma Comenius, učenici 4. THK i 2. HTT razreda s profesoricama Danijelom Banko i Ljiljanom Badrov Frleta posjetili su Reciklažno dvorište komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. u prostorijama bivše Školjke. Tu korisnu terensku nastavu TUŠ Antona Štifanića provodi već drugi put u organizaciji Vjere Mušković, voditeljice referade za odnose s javnošću i reklamacije Usluge i Nebojše Zrinšćaka, rukovoditelja RJ ČISTOĆA.
Tom je prilikom voditelj Reciklažnog dvorišta Darko Barolin učenicima pokazao te opisao funkcioniranje procedure za odvajanje otpada, naveo lokacije na kojima se nalaze eko otoci. Naglasio je važnost odvajanja otpada već u kućanstvu i pravilno odlaganje u odgovarajuće kontejnere, jer na taj način smanjuju obujam posla njihovim zaposlenicima, koji u protivnom moraju na licu mjesta odvajati papir od plastike ili stakla.
Tako prikupljeni materijal se „balira“, i već prema vrsti, otprema u tvornice papira u Belišće ili na daljnju preradu u tvornice metala, plastike. Osobito je važno učenicima pokazati smisao i korisnost odvajanja otpada jer kako je gospodin Barolin rekao; „Od početka postojanja Reciklažnog dvorišta od 2005. do danas prikupljene su tone papira, metala, stakla koje srećom nisu završile na porečkom odlagalištu otpada.“
Nažalost, svakodnevno svjedočimo neciviliziranom ponašanju naših sugrađana koji često u svoje kante za smeće i kontejnere bacaju sav otpad i ne odvajaju upotrebljivi otpad ili bio otpad poput granja i trave, koji na taj način dospiju na komunalno odlagalište. Osim toga, događa se i da nakon što napune svoje kontejnere, neodgovorni građani, svoje smeće bacaju u kontejnere susjeda.
Tako je eko patrola sastavljena od naših učenika svjedočila neprihvatljivom ponašanju i zapazila da stanovnici iz ulice Rajka Stipe redovno granje, lišće, madrace, stare tepihe, kartone ubacuju u kontejner ispred zgrade u istoj ulici na broju 33. Isto tako su s zgražanjem komentirali kako se u izvangradskim naseljima npr. Bonaci, Baderna, Ladrovići otpad odvozi u šumu i tamo odbacuje na divlja odlagališta. Osim toga su im se tijekom njihove eko ophodnje kod igrališta u blizini ulice Veli Jože mlade majke žalile da okolni stanari dovode svoje kućne ljubimce na obavljanje nužde na travnjak na kojem se igraju djeca. Pitamo se postoje li komunalni redari koji bi mogli vršiti nadzor i upozoriti ili čak kažnjavati nesavjesne vlasnike kućnih ljubimaca.
EKO TIM Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića ovim putem poziva sugrađane da nam pomognu u brizi za našu prirodu, jer Usluga ne može sama brinuti o očuvanju našeg okoliša, svi zajedno savjesnim razvrstavanjem otpada i njegovim odlaganjem u posebne kontejnere možemo značajno doprinijeti ljepoti našeg grada ili sela.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti