Eko-oaza na Grbinovici raste i tijekom najvećih ljetnih vrućina

Lokalno
27.06.2021 14:32
1
1
Izuzetno živo bilo je proteklih mjeseci na imanju Bio Istre na Grbinovici kraj Poreča, gdje aktivnosti za formiranje eko–oaze ne staju ni za aktualnih ljetnih vrućina. Upravo je u tijeku inventarizacija samonikle flore i postavljanje zaštitne ograde oko ovog poljoprivrednog zemljišta koje je Grad Poreč dodijelio udruzi Bio Istra na pet godina bez naknade, prvenstveno radi realizacije projekta „Ekosfera Poreč“. Cilj tog projekta je implementirati ekološki uzgojeni ružmarin u porečki javni prostor.
Inventarizaciji samonikle flore posvetila se dr. sc. Vesna Kovačević , prof. v. š. porečkog Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci. Terenski dio rada obavila je nedavno, uz podršku dopredsjednice i koordinatorice podružnice Bioistra Poreč Sandre Šoljak i Lilien Sinožić. Sad je na redu determiniranje pojedinih biljaka te mjerenje učestalosti i procjena pokrovnosti biljaka, što bi trebalo biti zgotovljeno tijekom sljedeća dva tjedna.
- Izuzetno nas veseli ova faza ostvarivanja našeg projekta, a posebno povezivanje znanstvenog istraživanja i volonterizma. Novi skrining eko–oaze planiramo za godinu dana, kad ćemo usporediti prisutnost pojedinih biljnih vrsta. Pozivamo volontere s područja biotehničkih znanosti zainteresirane za znanstveni rad da nam se jave i pridruže, poručila je predsjednica Bio Istre i voditeljica projekta mr. sc. Vlasta Radoičić . (kf)
Podsjetimo i da su članovi, volonteri i prijatelji ove udruge  u više navrata čistili i uređivali poljoprivredno imanje na Grbinovici. Nedavno su namještajem od recikliranih drvenih paleta opremili učionicu na otvorenom za 15-ak učenika te isplanirali kako će izgledati buduće visoke gredice za ekološki uzgoj aromatičnog bilja. Eko–oaza bi, tako, u bliskoj budućnosti trebala postati mjesto susreta građana svih generacija - za druženje u prirodi, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. U planu su radionice, razgovaraonice, kino na otvorenom i drugi sadržaji usmjereni ka promicanju ekološke poljoprivrede, održivog razvoja, zdravog i kvalitetnog života.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti