DZS: Godišnja inflacija u kolovozu 3,1%

Gospodarstvo
15.09.2005 00:00
D. Požarić
Cijene dobara i usluga korištenih za osobnu potrošnju, u kolovozu su ponovno, nakon četiri mjeseca, zabilježile pozitivnu stopu rasta od 0,1%, objavio je Državni zavod za statistiku.

Najveći doprinos mjesečnom rastu cijena dobara i usluga došao je zbog porasta cijena prometa (1,4%) uzrokovanog prije svega višim cijenama naftnih derivata, dok su u suprotnom smjeru (na ublažavanje stope rasta cijena dobara i usluga) djelovale cijene odjeće i obuće koje su, zahvaljujući sezonskim sniženjima, u odnosu na srpanj zabilježile pad od 2,1%.

Godišnja stopa inflacije, u skladu s očekivanjima analitičara RBA, zadržala se drugi mjesec za redom iznad 3% pa je u kolovozu iznosila 3,1%.

Najviši utjecaj došao je zbog porasta cijena prehrane koje su, unatoč mjesečnom padu u usporedbi s kolovozom 2004. godine, zabilježile 5,5-postotno povećanje. Dodatno je na zadržavanje relativno visoke godišnje stope inflacije u kolovozu utjecao uobičajeni rast cijena goriva i maziva (1,6% na godišnjoj razini).

Analizom po kategorijama potrošnje, može se zamijetiti da su u kolovozu u odnosu na srpanj cijene dobara kao i usluga više za 0,1%, dok su na godišnjoj razini cijene dobara zabilježile rast od 3,4%, a usluga 2,1%.

Rizik da bi se više cijene naftnih derivata mogle preliti i na ostale skupine dobara i usluga, povećanje cijena električne energije te bazni učinak narednih mjeseci mogao bi djelovati na zadržavanje stope inflacije na sadašnjim razinama tako da bi prosječna stopa inflacije za 2005. godinu mogla biti iznad 3%.

HNB je u četvrtak iznio svoju procjenu po kojoj će inflacija na kraju godine iznositi 3,5 posto, a prosječna godišnja inflacija 3,3 posto. To je za jedan postotni poen viša inflacija nego što je u prosjeku bila u prethodne tri godine.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti