Duga nad gradom

Lokalno
09.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: Branka Kalčić, prof.
[slika1w]Nakon kiše dolazi sunce, a priroda nas u međuvremenu ponekad podari prelijepim svjetlosnim fenomenom kojeg nazivamo još i ”duga”. Tako je danas profesorica Branka Kalčić sa prozora Srednje škole Mate Balote snimila jednu koja se nadvila nad Žatikom i istočnim rubnim dijelom Poreča.

Što je, zapravo, duga?

Duga je optički i meteorološki fenomen koji se očituje u pojavljivanu sprektra svjetlosti na nebu u trenucima kad sunčeva svjetlost prolazi kroz kapljice vlage u zemljinoj atmosferi. Duga ima oblik višebojnog luka sa crvenom bojom na gornjem i ljubičastom na donjem, unutarnjem dijelu. Ponekad, ali vrlo rijetko, uz fenomen duge primjećuje se i sekundarni koji se pojavi izvan primarnog luka, sa obrnutim redoslijedom boja.
Ponekad se pojavi i samo jedna duga sa obrnutim redoslijedom boja, a takva se pojava naziva cirkumzenitalnim ili Barvisovim lukovima. Oni se pojavljuju zbog loma sunčeve svjetlosti u višim slojevima atmosfere. Jedan primjer takve duge možete vidjeti na fotografijama snimljenim iznad Cambridgea u Velikoj Britaniji.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti