Du ju trast svojoj gradskoj upravi? Aj dont.

Lokalno
01.03.2013 21:32
D. Požarić
1
1
Deseta je godina otkad sam pokrenuo ovaj portal, a jednako toliko, sa većim ili manjim intenzitetom traje moja (i ne samo moja, nego svih kolega) borba sa političarima oko dobivanja informacija o radu djelatnika u javnim službama. To je pravo svakom novinaru i svakom građaninu zajamčeno Zakonom o pravu na pristup informacijama koji kaže da odgovore na svoja pitanja zainteresirani moraju dobiti u roku od petnaest dana.
No, problem ove države, pa tako i naše male lokalne zajednice, sastoji se u tome da se zakona moraju pridržavati uglavnom samo građani, a ne i oni koji te zakone i druge propise u njihovo ime donose.
Oni među vama koji ne prate   Facebook  stranicu našeg portala (sad ju, eto, imate priliku lajkati) na kojoj sam prije nekoliko  dana najavio članak sa temom o kojoj već dva mjeseca ne mogu dobiti odgovore na postavljena pitanja vjerojatno se pitate o čemu se radi. Pa evo, ukratko.
Znate ono kad si političar pola godine prije izbora sam, ničim izazvan, zabije autogol? E, to se sad, izgleda, događa nekima u našoj gradskoj upravi. Kažem "izgleda" jer imam samo neslužbene komentare koji potvrđuju moju priču, dok je službeni (polu)odgovor na kojeg sam poslao primjedbe i zatražio pojašnjenja stigao tek danas. Nakon najave na Facebooku i nakon što me gradonačelnik nazvao telefonom i zamolio da pričekam sa objavom još jedan dan. Rekoh mu da pristajem, ali neka mi odgovore dostave do 9 sati ujutro sljedećeg dana (danas, petak). Potom me zamolio da rok pomaknem na podne, što sam i učinio. Odgovor je stigao u 14 sati, taman dovoljno kasno da ne dobijem pojašnjenja koja sam odmah zatražio. Jer, petak je. Kraj radnog vremena i slobodan vikend. Osim ako niste piskaralo poput mene, koje posla ima svaki dan.
Iz razloga koji imaju veze sa ljudskom i profesionalnom etikom neću još javno pisati o čemu se radi. Jer, "stručnjaci" su u sve umiješali i jednu obitelj nastanjenu u naselju na rubu grada, koju uopće ne želim spominjati i koja ni u najmanjoj mogućoj mjeri nije predmet javnog interesa. Ta obitelj ovih dana preživljava pravu dramu, iako je za to najmanje kriva. Ta ista obitelj za svoje probleme vjerojatno sad optužuje mene (novinara) i vijećnicu u Gradskom vijeću koja je pitanje postavila javno, nakon što su je dva mjeseca, kao i mene, čitatelji bombardirali pitanjima na koja su željeli odgovore,  a gradska uprava vukla za nos ignoriranjem.
No, navikao sam na to, kao i svi koji se bave novinarskim poslom. Jer, svakome je najlakše napasti onoga tko se izloži i tko ne sjedi u toplome brojeći dane do prvog u mjesecu i pozamašne plaće iz gradskog proračuna.
Volio bih, doista, da obitelj upletena u cijelu priču shvati kako je krivac za njihove nedaće zaposlen na adresi Obala Maršala Tita 5/1, Poreč HR-52440. Želim im poručiti i to da za njihov problem nisu krivi susjedi, niti su ih oni "prijavljivali". Jedini njihov problem je u tome što si je netko u Gradu Poreču, izgleda, uzeo za pravo da pola milijuna kuna iz gradskog proračuna potroši za pogrešnu namjenu i uz ignoriranje zakonskih odredbi.
Nakon što sam Gradu poslao zahtjev za obrazloženje nekih činjenica iz odgovora koje mi djeluju vrlo klimavo, javili su mi se poznanici i rekli mi "da je u Gradu danas frka". Odjednom su zamrli telefoni i ne javljaju se neki pročelnici gradskih odjela. Nema odgovora na moje e-mailove, dobio sam samo jednu pročelnicu koja mi je rekla kako za slučaj ne zna jer nije u njenom djelokrugu rada.
A "frka" se očigledno sastojala u tome što su u Gradu na brzinu morali "složiti" odgovore na pitanja postavljena prije dva mjeseca. I nisam, ponavljam, samo ja pitao, nego i jedna gradska vijećnica. I ne u svoje ime, nego u ime brojnih građana. Ponavljam još jednom i ovo:  bilo je to prije dva mjeseca!
Priča će, do okončanja ove informativne blokade ostati zaključana u našoj redakciji, ali ćemo je svakako objaviti u ponedjeljak ili u utorak, odnosno čim dobijemo sve potrebne informacije. Moramo kontaktirati još neke ustanove i provjeriti podatke koje smo u međuvremenu primili. No, ono što vam mogu obećati jest da će naši čitatelji dobiti odgovore na pitanja koja su nam postavili i da će određene osobe zbog svega morati položiti račun. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog upornog i tvrdoglavog nepoštivanja Zakona o pravu na pristup informacijama, čime su doveli do nepotrebne panike među građanima i kidanja živaca članova jedne porečke obitelji.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti