Državno natjecanje u debati održano u Poreču

12.03.2009 00:00
Mija Matasović, IV. jezične gimnazije
1
1
1
Sudionici i njihovi mentori bili su smješteni u hotelu Parentium u Zelenoj Laguni gdje su se zasigurno dobro zabavili. Ovogodišnje natjecanje organizirali su: Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko debatno društvo. Istarska županija, Grad Poreč, Grad Novigrad i Turistička zajednica Tar-Vabriga za sudionike natjecanja osigurali su prikladne nagrade.
Samo natjecanje svečano je otvorila Lana Topčić, maturantica opće gimnazije koja se iskazala u nizu izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti tijekom četiri godine školovanja. U našem debatnom klubu, prema individualnim bodovima, Lana je najbolja govornica.
2
Na ovogodišnjem državnom natjecanju osnovnoškolci su debatirali na tezu s međužupanijskog natjecanja: Reklamiranje usmjereno na djecu treba biti zabranjeno; u formatu Karl Popper, dok su srednjoškolci debatirali na izabranu državnu tezu: Republika Hrvatska treba reformirati svoj politički sustav; u formatu Karl Popper s planom.
3
Bivša učenica naše škole, Mia Junuzović , rado se prisjetila svojih debatnih početaka vrativši se u srednjoškolske klupe,ovaj puta u ulozi sutkinje i voditeljice Debatnog kluba.
Porečka ekipa u sastavu : Dajana (afirmacijska prva govornica, negacijska druga govornica), Lana (afirmacijska druga govornica, negacijska prva govornica) i Ana (afirmacijska i negacijska treća govornica) uspjela se plasirati u četvrtfinale i zauzele osmo mjesto. Lana Topčić je po individualnim bodovima zauzela 13. mjesto od 69 govornika. Cure su time zapečatile svoj debatni put u ulozi govornika-debatanta. Nadamo se da ćemo ih uskoro vidjeti kao voditeljice ili sutkinje, što je i njihova želja.
U konkurenciji osnovnih škola najbolji individualni govornici su: 1.mjesto Antonio Pretprotnik (ekipa Zapruđe 2), 2.mjesto Gea Vujčić (Matulji 1), 3.mjesto Anamarija Jurčić (Kastav 1).
Ekipno, 3. mjesto osvojio je Kastav 2 u sastavu Gabrijela Ružić , Jelena Ratko i Lea Sečan .
2. mjesto osvojila je ekipa Zapruđe 2 u sastavu: Antonio Pretprotnik , Helena Pleša i Ahmed Abdalla .
Pobjednik državnog natjecanja osnovnih škola je ekipa Matulji 1 u sastavu Gea Vujčić, Ivan Sepić i Margareta Maloča.
U konkurenciji srednjih škola najbolji govornici su: 1.mjesto Stefan Martinić (PUP), 2.mjesto Nina Ivanović (PKG) i 3. mjesto Vlado Vince (PKG).
U ekipnom poretku, 3. mjesto zauzela je ekipa PUP (X. gimnazija Zagreb) u sastavu Stefan Martinić , Ivana Anić i Filip Herceg .
2. mjesto osvojila je ekipa Bušmani (II. gimnazija Zagreb) u sastavu : Ana Mesić , Marija Matić , Klara Žalac .
Pobjednik državnog natjecanja srednjih škola je ekipa PKG (Privatna klasična gimnazija) u sastavu Nina Ivanović , Vlado Vince i Hana Sirovica.
Pobjednici nisu skidali osmjehe s lica, uz malo sreće njihov trud i rad su se  isplatili. Bez obzira na postignute rezultate, razmijenjena su mnoga iskustva i sklopljena nova prijateljstva, te stvorene trajne uspomene koje su učenici, njihovi voditelji i suci ponijeli iz Poreča.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti