Država će od danas pokrivati troškove zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata u Bolnici Izola

Hrvatska i svijet Istra Zdravlje
15.07.2023 17:56
D. Požarić
Boris Miletić, istarski župan
Boris Miletić, istarski župan
Autor: Istarska županija
Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je jučer u Zagrebu svečanom potpisivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene zaštite, kojeg su potpisali predsjednici vlada Andrej Plenković i Robert Golob.
Župan Miletić današnji je dan ocijenio izuzetno važnim jer se konačno rješava višegodišnji problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre u njima najbližu zdravstvenu ustanovu, Opću bolnicu u Izoli. Naime, mreža prekogranične zdravstvene zaštite uobičajena je praksa u ostatku Europe, ali koja kod nas do danas nije bila regulirana, odnosno pokrivanje troškova liječenja životno ugroženih pacijenata iz Istre u Izoli nije bilo pokriveno iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, već je to financirano iz proračuna Istarske županije.
- Sretan sam jer su svi naši dosadašnji napori urodili plodom. Navedena problematika bila je jedna od tema sastanaka s predsjednikom Vlade RH u nekoliko navrata proteklih dviju godina, kao i s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i ovim putem im se zahvaljujem. Ovo je bila izuzetno važna tema jer je su u pitanju ljudski život, a dobro znamo da kod životno ugroženih pacijenata vrijeme znači život, poručio je istarski župan.
Župan je podsjetio i na EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog Protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u partnerskoj mreži kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno.
Kao partneri na projektu su sudjelovali Opća bolnica Izola, Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.
- S navedenim Protokolom iz 2019. godine, nastavilo se i nakon okončanja EU projekta te je Istarska županija od 2021. godine do danas preuzela na sebe troškove liječenja životno ugroženih pacijenata u Izoli, a za što smo izdvojili ukupno 95.093,46 eura, istaknuo je župan.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti