Država bi morala naći sredstva za pomoć osobama s invaliditetom

Hrvatska i svijet
26.06.2021 10:35
D. Požarić
Marin Lerotić, saborski zastupnik iz Istre
Marin Lerotić, saborski zastupnik iz Istre
Istarski zastupnik Marin Lerotić u četvrtak se u Saboru još jednom osvrnuo na temu osoba s invaliditetom, istakavši kako je njihov život u društvu ionako dodatno otežan potresom tijekom 2020., pred njima su se pojavile nove prepreke.
- Što mi kao država i društvo, ali i kao saborski zastupnici možemo učiniti da podignemo standard i olakšamo život osobama s invaliditetom? Jedan od prioriteta svakako bi trebalo biti reguliranje pitanja osobnih asistenata kroz izglasavanje novog zakona, kako bi se proširio krug korisnika osobnih asistenata, budući da su osobni asistenti od velike važnosti za osobe koje imaju određene posebne potrebe. No, donošenje tog zakona već se godinama odgađa. Čak ni nakon 15 godina, usluge osobnog asistenta se provode još uvijek samo kao pilot projekti te je krajnje vrijeme da se to pitanje riješi, govori Lerotić.
- Kao klub IDS-a podnijeli smo amandman da se iznos osobne invalidnine poveća za 250 kuna, sa 1500 na 1750 kuna, ali niti to nije prihvaćeno, ističe Lerotić, uputivši poziv Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvu financija da u pripremama državnog proračuna za iduću godinu vode računa o tome, jer, ako stvarno postoji politička volja za pomoć osobama s invaliditetom tada će se zaista i pronaći potreban novac. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti