Dragi Pilselu dodjeljena Nagrada Booktiga 2015.

Kultura
23.04.2015 10:15
D. Požarić
Dobitnik nagrade ovogodišnje BOOKtige Drago Pilsel i ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović
Dobitnik nagrade ovogodišnje BOOKtige Drago Pilsel i ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović
Dan hrvatske knjige u Poreču protekao je u znaku otvaranja međunarodnog sajma pročitanih knjiga Booktiga, koji se osmi put održava na Trgu Marafor u starogradskoj jezgri i donosi, kao i svake godine, mnoštvo događanja, gostovanja i druženja.
Riječ dobrodošlice brojnim okupljenima na otvorenju uputila je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović, poželjevši svima puno ispunjenih dana dobrim knjigama, književnim susretima, radionicama i predstavama. Naglasila je kako je izuzetno ponosna što Gradska knjižnica Poreč uvijek pronađe načina da čitateljima približi knjigu novim pristupima, novim projektima i idejama.
Svečano otvaranje obilježila je dodjela nagrade Booktiga za načitaniju knjigu u prošloj godini u svim knjižnicama Istarske županije koju je za svoj autobiografski Argentinski roman dobio Drago Pilsel, ujedno i prvi gost-književnik ovogodišnje Booktige. Veliku pozornost istarskih ljubitelja pisane riječi privukli su i Ma koji život, ma koji teatar i Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu u zimi Mani Gotovac, Amaruši Vedrane Rudan te Jugoslavija, moja domovina Gorana Vojnovića.
Knjiga Argentinski roman objavljena u izdanju nakladnika Profil Knjige, najčitanija je knjiga u narodnim knjižnicama Istarske županije u razdoblju od veljače 2014. godine do siječnja 2015. godine i najprodavanije publicističko djelo u 2014. godini.
Ova je knjiga svojevrsna Pilselova rekonstrukcija jednoga vremena i naslijeđenih uvjerenja o Anti Paveliću, ustašama i NDH te njegov obračun s vlastitom neofašističkom prošlošću u autobiografskom prikazu, svojevrsnoj psihoanalizi njegova životnog puta koji ga je doveo do današnjih demokratskih i antifašističkih uvjerenja.
Argentinski roman priča jednu izuzetnu priču koja nije do sada ispričana. Drago Pilsel, od djeteta i mladića odraslog u Argentini uz glorificiranje ustaške ideologije, postao je angažirani antifašist i borac za ljudska prava u Hrvatskoj.
Prije samoga predstavljanja knjige, publiku je pozdravila dogradonačelnica Grada Poreča, Nadia Štifanić Dobrilović, pohvalivši napore Gradske knjižnice da Poreč uistinu postane grad knjiga, grad u kojemu će svatko tko voli knjigu i čitanje pronaći put do njih.
Posebno je istaknula ulogu i vrijednost volontera koji nesebično doniraju i sudjeluju u prodaji knjiga na knjižnom sajmu čime ova manifestacija dobiva dodatnu vrijednost. Pilselu je Nagradu uručio pročelnik županijskog upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica naglasivši kako je nagrada ogledalo istarskog čitalačkog iskustva. Autoru je uručio i posebno priznanje, postolje s njegovom knjigom "Argentinski roman“ koja je mjesec dana "putovala" po knjižnicama Istre i u koju su čitatelji ručno upisivali svoje dojmove.
„Ovo je vrlo vrijedna nagrada, veoma cijenim to što je ova ustanova uspjela napraviti“, rekao je Pilsel, dodavši kako je počašćen što su istarski čitatelji prepoznali baš njegovo djelo te istaknuo iznimnu važnost i težinu nagrade BOOKtiga. U dvosatnom književnom susretu, predstavljena je nagrađena knjiga a autor je publici otkrio brojne zanimljive detalje iz svog života. Novi susret s publikom najavljen je već na jesen kada izlazi njegov novi roman. (GKP/parentium)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti