Drage Slovenke i Slovenci, dobro došli! (Pristrano by Goran Prodan)

Hrvatska i svijet
17.02.2009 00:00
D. Požarić
Kao deklarirani »antinatovac« mogao bih na vrlo izvjesno pokretanje procedure da se Slovenci na referendumu izjasne o ulasku Hrvatske u NATO samo reći: Hvala, Slovenija! Naravno, u slučaju da do referenduma doista dođe i da bude »pozitivan«, tj. da se više od polovice izašlih birača izjasni protiv »vstopa Hrvaške v NATO«. No, kad se sjetim likova koji ga pokreću - M. Podobnik, Starman, Jelinčič... i razloga zbog kojih to čine - borba za zemlju i more koji Sloveniji ne pripadaju, ne mogu to izgovoriti. Ne prihvaćam a priori da je neprijatelj moga neprijatelja moj prijatelj.
No, koliko god je loše, a za njene vojnike i po život opasno, da Hrvatska ulazi u bilo kakve vojne saveze, posebno ovakve pod diktatom svjetskih šerifa kojima je »očuvanje mira u svijetu« krinka za »očuvanje američkih (i zapadnoevropskih) imperijalističkih interesa u svijetu«, još je gore da je od toga »spašavaju« susjedi koji bi se samo »međašili«. Pristrano se nadam da taj opskurni Podobnikov »Zavod 25. lipnja 1991.« neće u predstojećih 35 dana skupiti 40 tisuća potpisa za spomenuti referendum, iako je realno da to u tome uspije jer vidim da i Slovenaca, kao uostalom i Hrvata, ima trubastih u dovoljnim količinama.
Ne sumnjam da ipak ima i jako puno pametnih Slovenaca. Zapravo, statistički gledano, čak ih je više od polovice. Otprilike 1,04 milijuna u odnosu na 2,04 milijuna svih stanovnika Dežele. To su svi oni koji će s referendumom ili bez, s NATO-m ili bez, ali svakako s eurima ili barem kunama i ove godine barem dio svog odmora provesti u Hrvatskoj. Zato, drage Slovenke i Slovenci, dobro došli!
Goran PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti