Dr. Zoran Zoričić sa porečkim srednjoškolcima u Mjesecu borbe protiv ovisnosti 2015.

Lokalno
26.11.2015 15:41
D. Požarić
1
1
Dana 19.11.2015. godine u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti (MBO) u prostorijama Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića održan je okrugli stol na kojem je gostovao je Dr. Zoran Zoričić, stručnjak za alkoholizam i druge ovisnosti, zaposlen kao psihijatar u bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu. U radu okruglog stola sudjelovali su roditelji i učenici prvih i drugih razreda, novinarska grupa i organizatori okruglog stola, školska psihologinja Vilma Bednar i grupa učenika „Together-e“ te predstavnica Zdravog grada Poreč, psihologinja Sandra Milotti Ašpan.
Dolazak dr. Zoričića i ove je godine dio porečkog programa Zajedno protiv ovisnosti kojeg koordiniraju Zdravi grad Poreč i gradsko Povjerenstvo zajedno protiv ovisnosti.
Nakon kratke prezentacije na temu "Alkohol i mladi" te prikaza rezultata istraživanja o konzumaciji alkohola među srednjoškolcima, psihologinja Vilma Bednar prepustila je riječ Dr. Zoričiću. On je u svom uvodnom djelu istaknuo tri ključna područja kojima se treba posebno posvetiti u odgoju mladih. Prvo je područje – spolnost i formiranjem spolnog identiteta. Drugo je područje – odnos prema autoritetu,prvenstveno roditeljskom, ali i drugim autoritetima jer ako se previše nameće, s pozicije moći, može izazvati suprotne efekte, inat, otpor mlade osobe. Treće područje, kojem su usmjereni adolescenti je stvaranja slike o sebi te oni u međusobnim relacijama preuzimaju razne uloge, propitujući tu sliku, svoj identitet. Da bi se smanjio rizik od opijanja i alkoholizma i rizik od drugih ovisnosti treba razvijati stabilnost u sva tri područja, te je u tome jako značajna i odgojna uloga škole. Preventivni programi u školama bi trebali biti usmjereni na jačanju potencijala u mladoj osobi, njihovih socijalnih kompetencija i emotivne stabilnosti. Većina mladih konzumira alkohol i droge kako bi dokazali zrelost, ali zapravo dokazuju nezrelost. Učenike je na okruglom stolu, najviše zanimalo područje tretmana i liječenja alkoholizma, te su u tom pravcu i postavljali pitanja. Saznali su, da je alkoholizam više raširen među muškom populacijom, ali i da su žene spremnije sudjelovati uz partnera u procesu liječenja, koji traje i do tri godine. Muškarci, kada je u pitanju partnerica - ovisnica, kraće sudjeluju u tretmanu, jer nemaju strpljenja i žele sve odmah riješiti. Također su saznali da osoba koja je izliječena od alkoholizma i apstinira, može ponovo i sa 1 čašom pića postati alkoholičar, jer nije problem u toj 1 čaši , već njenom planu da se vrati na stare navike. Učenici i roditelji su aktivno postavljali pitanja vezana uz uzroke i načine kojima se mogu boriti protiv alkohola, o posljedicama za zdravlje nakon dugog konzumiranja alkohola , granicama ulaska u ovisnost, dužini i uspješnosti liječenja.
Diskusija na okruglom stolu, potvrdila je zainteresiranost i roditelja i učenika za temu „Alkohol i mladi“, a posebna značajka je bila što su se mogle saznati informacije iz prve ruke.
Drugog dana, tj. 20 11. 2015. Dr. Zoran Zoričić je predavanje na temu –Ovisnosti o alkoholu i kockanju održao za 40- tak učenika drugih razreda škole. Nakon predavanja učenici su imali mogućnost da od vrsnog stručnjaka dobiju odgovore na razna pitanja, kojima su propitivali svoje vrijednosti , stavove i istinitost pojedinih informacija, poruka vezanih uz konzumaciju pojedinih sredstava ovisnosti. O gostovanju dr Z. Zoričića i novim spoznajama, učenici su snimili radio emisiju koja će biti na rasporedu Radio Centra , u četvrtak, 26. 11. 2015. (Rendy Radin, učenik IV. htt)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti