Dovršena obnova porečke Romaničke kuće

Lokalno
06.04.2024 08:20
kb
Romanička kuća
Romanička kuća
Izvor: Grad Poreč
U starogradskoj jezgri Poreča završeni su građevinsko-obrtnički radovi na Romaničkoj kući, čime je ona dobila novo ruho. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski aspekti koji su uključivali obnovu pročelja i unutrašnjosti, sanaciju međukatnih konstrukcija, statičku stabilizaciju, restauratorske radove na kamenini te stolarske, elektromontažne i strojarske radove.
Tvrtka Kapitel d.o.o. iz Žminja izvela je radove vrijedne 315.644 eura, dok je nadzor povjeren tvrtki Istra inženjering iz Poreča, a konzervatorski nadzor obavili su djelatnici Konzervatorskog odjela u Puli. Financiranje je osigurano sredstvima Grada Poreča.
Kako najavljuje ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, Elena Uljančić, po dovršetku građevinske sanacije kreću pripreme za otvaranje stalnoga postava. Romanička kuća će nakon sanacije biti pretvorena u centar koji interpretira povijest kulture stanovanja u Poreču, s naglaskom na samu zgradu.
Romanička kuća, sagrađena u 13. stoljeću, ističe se po romaničkim elementima i kamenim klesancima. Restaurirana je tijekom talijanske uprave prošlog stoljeća te je preživjela bombardiranje tijekom Drugog svjetskog rata. Njezina obnova i otvaranje interpretacijskog centra doprinijet će unaprjeđenju turističke ponude Poreča te predstavljanju kulturnog nasljeđa grada.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti