Dostojno obilježen 22. Međunarodni dan pješačenja

Istra
08.05.2018 08:42
D. Požarić
Uspon prema Šanpjerovcu
Uspon prema Šanpjerovcu
Školarci i izletnici pred grdoselskom crkvom
Prva nedjelja svibnja tradicionalno znači okupljanje planinara koji se vole kretati središnjom Istrom, pa je ove nedjelje obilježen 22. Međunarodni dan pješačenja u Istarskoj županiji.
Predivno vrijeme privuklo je stotinjak planinara iz Istre i Kvarnera na akciju planiranu u Pazinu i Grdoselu, a kasnije proširenu i na Beram, dok je međunarodni status manifestaciji donijelo nekoliko planinara iz Australije, Švicarske, Bosne i Hercegovine te Srbije.
Uspon prema Šanpjerovcu
Podijeljeni u dvije grupe, krenuli su ispred pazinskog Društvenog centra „Veli Jože“ preko Rijavca put Grdosela, a zastali na Šampjerovcu, odakle se proteže jedna od najzanimljivijih panorama. Šumska staza po sunčanom vremenu uz tu i tamo pokoju lokvu po putu dovela je izletnike u Grdoselo, gdje su im se uz okrjepu pridružili brojni drugi planinari i roditelji s malom djecom, među kojima i nekoliko trogodišnjaka. Uz malu pomoć roditelja otišli su najprije do srednjovjekovne utvrde Zelengrad, dok se dio izletnika odlučio osvježiti u obližnjem Črnom Puču, zanimljivom prirodnom riječnom usjeku.
Spuštanje po vapnenačkim dinama prema Zelengradu
Put je planinare potom poveo u skrivenu „istarsku Amazonu“ – kružnom stazom Malenica uz drugu pritoku Grdoselskog potoka do Grdosela gdje je uslijedio ručak. Prilika je to bila da se ponovno predstavi Domski bend iz Doma za starije osobe Motovun, tradicionalni gost Međunarodnog dana pješačenja.
Raspjevani domski bend
Izletnici na mostu u Malenici
U pauzi između dva seta svirke, 27 polaznika Druge opće planinarske škole dobilo je diplome za uspješno završenu školu. Među njima se posebno istaknuo Lindarac Branko Mišon, koji je uz to priznanje dobio i zlatnu značku za prelazak Istarskog planinarskog puta u osam „hodačkih“ dana.
Branko Mišon prima priznanje za prelazak Istarskog planinarskog puta u osam dana
Dio izletnika krenuo je natrag prema Pazinu, skrećući preko Finderleovog briga i poznate crkvice Svete Marije na Škrilinah do Berma, gdje je te nedjelje bilo tradicionalno hodočašće – Majevica. Tamo su bili ugošćeni od strane obitelji Belac, da bi puni dojmova nastavili 20-kilometarski put preko Gortanovog brijega prema Zip lineu iznad Pazinske jame te dalje do Društvenog centra „Veli Jože“.
Organizator manifestacije je Planinarsko društvo „Pazinka” s partnerima. Fotografije: Anton Finderle.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti