Dokumentarac Zelene Istre i na festivalu u Zagrebu

Kultura
08.01.2005 00:00
Mx
U sklopu projekta «Promicanje važnosti i zaštite endemičnih livada morske cvjetnice Posidonia oceanica» snimljen je petnaestominutni podmorski dokumentarac koji prikazuje ljepote i bogatstva livada posidonije. Na stvaranju ovog edukativnog filma radili smo tijekom čitave 2003. godine, a u tome je sudjelovalo desetak suradnika: ideju i tekst osmislila je autorica Barbara Mikac, podmorski snimatelj bio je mr. Ante Žuljević iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, a za izvrsnu režiju odgovoran je Zoran Mikletić. Posebno se možemo pohvaliti muzikom koju su baš za ovaj film skladali pulski umjetnici Dražen Dobrila i Marijan Jelenić.

EDUKACIJOM DO USPJEŠNE KAMPANJE

Prvi dio filma opisuje livade posidonije, govori o njihovoj važnosti i nezamjenjivim ulogama u morskom ekosistemu i prikazuje mnoge njihove stanovnike: ribe, školjkaše, puževe, ježince, hobotnicu... Drugi dio filma upozorava na brojne aktivnosti kojima čovjek ugrožava livade posidonije i upoznaje gledaoce sa projektom zaštite livada na rtu Kamenjaku, kojeg provodi udruga «Zelena Istra». Osim podmorskih snimki u drugom dijelu filma prikazuje se rt Kamjenjak snimljen iz zraka, u čemu nam je pomogla firma «Delić Air». Kampanja u sklopu koje je izrađen film namijenjena je edukaciji stanovništva općina Ližnjan i Medulin u čijem se podmorju nalaze jedine preostale livade posidonije u Istri, ali i turstima koji posjećuju te općine i čije aktivnosti itekako utječu na njihovo nestajanje. Zato film ima i titlove na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a u prijevodu su nam pomogle Danijela Bilić iz Pule i Rita Kranjčević-Borde iz Medulina.
Film je već nekoliko puta prikazivan u javnosti i svaki puta je odaziv publike bio velik: u Medulinu, Banjolama, u Puli na Forumu i u akvariju Pula na Verudeli. Poslali smo ga i našim partnerima koji se bave zaštitom podmorja u inozemstvo (WWF – World Wide Fund for Nature i još nekoliko instituta i udruga), na adrese nekoliko udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj te Ministartvu zaštite okoliša.
Nedavno smo film poslali na Svjetski festival podmorske slike u Antibesu (u Francuskoj) koji se održava od 27. do 31. listopada 2004. god, a budući da je prošao prvu selekciju prikazivat će se na festivalu i ulazi u natjecanje za nagradu.

I VI BI HTJELI IMATI NAŠ FILM?

Posebno smo ponosni sto je ovaj film jedno od prvih djela u Hrvatskoj koje je objavljeno pod «Creative commons» licencom i sto time promoviramo i širimo ideju otvorenih licenci koje omogućavaju slobodno korištenje autorskih radova. Ovaj film tako možete slobodno prikazivati, koristiti dijelove filma, davati drugima na korištenje, prema uvjetima objavljenim na omotu DVDa.

Kako bi film bio što lakše dostupan napravili smo i njegovu divx verziju, koju, ukoliko želite, možemo snimiti na vaš prazan CD. Naravno, primamo i donacije za film i nastavak rada na projektu ;). Ukoliko ste zainteresirani za kopiju filma obratite nam se na ovu mail adresu.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti