Dodijeljene nagrade u sklopu umjetničko-književnog natječaja "In Histria Verba manent: Talijanski, jezik, identitet"

Istra
10.07.2021 11:18
D. Požarić
MMC Rovinj, FOTO: rovinj-tourism.com
MMC Rovinj, FOTO: rovinj-tourism.com
U Multimedijalnom centru u Rovinju u četvrtak su dodijeljene nagrade učenicima srednjih škola Istarske županije koji su sudjelovali na umjetničko-književnom natječaju „ In Histria Verba manent: Talijanski, jezik, identitet“ .
Nagrađeni učenici su:
  1. Lavinia Jelena Terzić (III) SMSI Rovinj-Rovigno
  2. Annabella Škobo (IV) SMSI Dante Alighieri Pula - Pola
  3. Debora Aničić (II) SMSI Dante Alighieri Pula - Pola
  4. Kiara Maurović (III) SMSI Rovinj - Rovigno
  5. Lana Lukić (III) SMSI Leonardo da Vinci Buje - Buie
Prvo izdanje natječaja vezano je za XX. Tjedan talijanskog jezika u svijetu „Talijanski između riječi i slike: grafiti, ilustracije, stripovi“ te je postao djelom događanja posvećenih 700.-toj godišnjici smrti Dantea Alighierija.
- Radi se o natječaju koje je, pod pokroviteljstvom Istarske županije, pokrenulo županijsko Vijeće talijanske nacionalne autohtone zajednice s ciljem zaštite, promocije i valorizacije talijanske povijesne i kulturne baštine na području povijesno naseljenom talijanskom nacionalnom zajednicom, podupiranja odgoja i obrazovanja na materinjem talijanskom jeziku te poticanja nastave/učenja talijanskog jezika kao jezika društvene sredine, istaknuo je predsjednik Vijeća Gianclaudio Pellizzer.
Na natječaj su se mogli prijaviti svi učenici srednjih škola Istarske županije i Talijanske srednje škole u Rijeci, a isti je bio podijeljen u dvije kategorije – srednje škole s nastavom na talijanskom jeziku i srednje škole s nastavom na hrvatskom jeziku na temu književnosti i vizualne umjetnosti.
Nagrade su dodijeljene u sklopu redovne sjednice Vijeća talijanske nacionalne autohtone zajednice Istarske županije na kojoj je, uz brojne članove i uzvanike, sudjelovala i zamjenica župana Jessica Acquavita.
- Naša nacionalna zajednica je živahna i aktivna, što pokazujemo na mnogo načina, pa i ovim natječajem. Sigurna sam da je ovo tek početak nečega što će postati tradicionalnim događajem u godinama pred nama. Aktivnosti kojima uključujemo našu djecu i mlade, našu budućnost, dragocjene su za našu nacionalnu zajednicu i zato hvala organizatorima, školama i nastavnicima, a djeci iskrene čestitke, kazala je zamjenica župana. 
- Putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, Istarska županija je dodijelila 7 nagrada, odnosno ukupno 4.100,00 kuna, s ciljem da se mlađim generacijama približi talijanski jezik i kultura potičući umjetničku kreativnost kroz primjenu jezičnog znanja, naglasila je v.d. pročelnice Tea Batel.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti