Do Bijele Uvale uskoro i šetnicom

Lokalno
16.01.2009 00:00
D. Požarić
Dio trase buduće šetnice između Funtane i Bijele Uvale
Dio trase buduće šetnice između Funtane i Bijele Uvale
FUNTANA - Osnutak vlastitog komunalnog poduzeća, gradnja ljetne tržnice u Ribarskoj ulici i intenzivan rad na prostornoplanskim dokumentima obilježili su, po ocjeni načelnika Tomislava Čoge, minulu godinu u Funtani, općini koja samostalno funkcionira nepune dvije godine, a vodi je koalicija nezavisnih i HDZ-a. Komunalac Puntica zaposlio je sedmero novih ljudi, a troje preuzeo pri diobi s Vrsarom. Na tržnicu su preselili pojedini štandovi koji su ranije uglavnom protupropisno radili uz županijsku cestu.
- Na izradu prostornoplanskih dokumenata trošimo najviše vremena, oni su preduvjet za sve. Lani je izglasan Prostorni plan općine, usklađen je plan za naselje Coki te pokrenuta izrada urbanističkog plana uređenja samog naselja, prioriteta koji će, nadamo se, biti gotov u idućih nekoliko mjeseci, veli načelnik. Ističe i da je pod mnogo povoljnijim uvjetima produljen ugovor s Plavom lagunom o zakupu općinskog zemljišta na kojem se nalazi kamp Puntica. Umjesto dosadašnjeg jednog eura po kvadratu godišnje, ova turistička tvrtka će u općinski proračun uplaćivati po dva i pol eura godišnje, a jedan euro po kvadratu investirati.
Što će Funtanjanima donijeti ova godina? Najvažnije od svega, trebali bi dobiti šetnicu uz more, do kampa Bijela Uvala, koja u prvoj fazi neće biti infrastrukturno opremljena, ali će se moći koristiti. Trasa je očišćena, projekt pri kraju, a financiranje dogovoreno. Lokalna vlast trebala bi odraditi i dio posla oko buduće poslovne zone, planirane na oko četiri hektara državnog zemljišta uz neasfaltirani put prema Fuškulinu. Preduvjet za obećani prijenos tog terena u općinsko vlasništvo izrada je urbanističkog plana poslovne zone, upozorava Čoga, pa bi tijekom godine i taj dokument trebao doći na red. Najavljeno je proširenje socijalnog programa organiziranjem specijalističkih pregleda za umirovljenike u samoj Funtani te ponovni natječaj za prodaju zemljišta uz županijsku cestu, na ulazu u mjesto iz smjera Poreča. Ovdje je planovima predviđena benzinska postaja, a prvi natječaj prošao je bez zainteresiranih investitora.
Još nisu riješena pojedina otvorena pitanja, preostala nakon razgraničenja s Vrsarom. Najvažnije od njih je način diobe zajedničkog komunalnog poduzeća Montraker, koje ima sjedište u Vrsaru, a među ostalim upravlja i marinom u Funtani. Tome se Općina Funtana protivi, želeći marinom upravljati putem vlastitog komunalnog poduzeća. Prvo ročište pred državnom arbitražom održano je u veljači prošle godine, a drugo još nije zakazano. Funtana ne sudjeluje ni u otplati kredita, podignutog u doba zajedničke općine, za gradnju vrsarske škole, premda je pohađaju i osnovci iz Funtane.
- Ne plaćamo ga jer škola pripada Vrsaru. Ne želimo biti njeni suvlasnici - Funtana planira graditi svoju školu, iako sada još nije vrijeme. Kredit jest iz vremena zajedničke općine, ali i marina i primjerice groblje u Funtani su građeni zajedničkim novcem pa nam ih ne daju. Da ne spominjem koliko je novca Turistička zajednica Funtane dala za gradnju marine, a danas nemamo ništa od toga. Ne daju nam ništa, a mi bismo još trebali sudjelovati u otplati kredita, ističe Čoga.
Zanimljivo je i pitanje koliko je Funtani pomoglo općepoznato prijateljstvo vladajuće koalicije s ministricom Marinom Matulović Dropulić.
- Ona je izuzetno sposobna. S nama se sprijateljila što preko stranke, što osobno. Pomogla nam je pri izradi urbanističkog plana naselja i obećala daljnju pomoć oko toga. Dostupna je za konzultacije, često nam je davala vrlo korisne upute i savjete, i mi smo joj na tome zahvalni, kaže funtanjanski načelnik Tomislav Čoga.
M. DODIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti