Djeca vrsarskog vrtića i osnovne škole u posjeti Krapinsko-zagorskoj županiji

Lokalno
04.06.2018 08:19
D. Požarić
1
1
Četrdesetak mališana dječjeg vrtića “Tići” Vrsar i učenika osnove škole iz Vrsara posjetilo je prirodne i kulturne atrakcije krapinskog kraja u sklopu studijske ture dobre prakse projekta Enjoyheritage.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, jedan od partnera u projektu Enjoyheritage, pokazala je vrsarskim mališanima i učenicima privlačne primjere interpretacije prirodne i kulturne baštine za sve uzraste.
Veseli mališani i učenici su sa svojim tetama i učiteljicama posjetili Centar za prirodu „Zagorje” u Radoboju gdje su pokazali koliko znaju o biljnom i životinjskom svijetu ovih krajeva, te su naučili nove informacije kroz edukativna pomagala i stručno vodstvo biologinje Petre Bralić.
U sklopu centra, sudionici su posjetili hotel za kukce i saznali kakve sve pozitivne učinke kukci imaju na našu svakodnevicu.
Nakon posjeta muzeju, izletnici su se uputili u Krapinu, gdje su nakon stanke za ručak posjetili Muzej krapinskih neandertalaca i stazu Hušnjakovo. Od otvorenja 27. veljače 2010. Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetilaca. Muzejski postav je zapravo vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana, s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca. Vrsarski mališani i učenici su kroz vodenu turu muzejem mogli upoznati i shvatiti razne stadije nastanka Svemira Zemlje i čovjeka. Školsku je djecu oduševio filmski insert koji rekonstruira život krapinskog čovjeka i hiperrealistični prikaz rekonstrukcije krapinskoga kamenodobnog staništa.
Posjet se nastavio stazom Hušnjakovo koja provodi posjetitelje kroz lokalitete i nalazišta krapinskog čovjeka. Vrtićki mališani, pod dojmom priče o pronalasku krapinskog pračovjeka, poistovjetili su se s likom Dragutina Gorjanovića Krambergera te su i oni na jedan dan poželjeli postati arheolozima.
Izlet je bio primjer dobre prakse u sklopu projekt a “ENJOYHERITAGE” koji za cilj ima interpretacijski pristup održivog korištenja baštine u smjeru održivog turizma za mlade. Tijekom projekta tražit će se načini kako mlade privući u prirodu, potaknuti ih da žive u ruralnim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja.
Općina Vrsar jedan je od 7 partnera projekta ENJOYHERITAGE financiranog u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupna vrijednost 1.221.544 eura. Projektna prijava Općine Vrsar odnosi se na uređenje tematske staze Sv. Romualda u duljini od 9,5 km od crkve Sv.Marije od mora u Vrsaru do samostana Sv. Mihovila u Kloštru. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti