Djeca s teškoćama školsku bi godinu mogla započeti bez pomoćnika u nastavi

Hrvatska i svijet
13.08.2015 09:50
D. Požarić
Vesna Šerepac, voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija
Vesna Šerepac, voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija
Prije manje od mjesec dana objavljen je natječaj za pomoćnike u nastavi čije su raspisivanje nadležna ministarstva najavljivala početkom svibnja. Iako je natječaj za sredstva iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. ugledao svjetlo dana, prijavitelji, pomoćnici i, oni najvažniji, djeca s teškoćama, mogu se samo nadati da se neće ponoviti scenarij od prošle godine kada su ostali prepušteni sebi samima.
Problem je nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama, što znači da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu. Tako će nijanse presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, što ponovno vodi do situacije u kojoj se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja.
Ministarstvo će Odluku o financiranju projekta objaviti tek u listopadu, a do tada bi osnivači škola trebali sami financirati troškove za pomoćnike u nastavi koji bi im, ako projekt i sredstva za njega budu odobrenja, trebali biti vraćeni. Školstvo je na vrhu ljestvice prioriteta županijskih proračuna, no pitanje je koliko su pojedine županije u mogućnosti izdvojiti izdašna sredstva kojima bi se plaćao rad pomoćnika u nastavi. Trenutačna situacija je nesigurna i neizvjesna, unatoč obećanjima Ministarstva odbrazovanja, znanosti i sporta da će ove godine sve proteći u najboljem redu.
Voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija Vesna Šerepac već je ranije upozoravala na opasnost da bi djeca ovu školsku godinu mogla započeti bez svojih pomoćnika zbog hodograma aktivnosti. Objasnila je kakvo je stanje u lokalnoj zajednici u vezi s pomoćnicima u nastavi.
- Ove godine samo se osnivači osnovnih i srednjih škola, dakle jedinice lokalne ili područne samouprave, mogu prijaviti na natječaj za pomoćnike u nastavi. Već po objavi javnog poziva bila je izmijenjena dokumentacija koja se odnosi na prijavitelja. Nije jednostavno za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave napraviti procjene o broju osoba koje trebaju ući u sustav da bi bile posvećene radu s djecom za koju trebamo osigurati adekvatnu skrb. Raditi s učenicima s teškoćama u razvoju, pri tom razmišljajući o različitosti učenika u odgojno-obrazovnom procesu, velika je odgovornost. Obaveza je lokalne zajednice brinuti o pomoćnicima u nastavi kako bi se svakom djetetu omogućilo uključivanje u svakodnevan život i pružio jednak pristup znanju. – rekla je Šerepac.
Podsjetimo, Hrvatska zajednica županija je prije četiri mjeseca pozvala nadležna ministarstva da što ranije završe sve procedure, objave javni poziv te povećaju raspoloživ iznos za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama osnivača tijekom natječaja 2014. godine.
- Posebno moramo zaštititi najosjetljivije skupine društva među kojima su sigurno i djeca s teškoćama. Želimo svim učenicima pružiti jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju. – još je jednom istaknuo predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
Županije, osnivači osnovnih i srednjih škola, nadale su se da će se ipak sve riješiti na vrijeme jer samo se kontinuiranim radom s djecom s teškoćama mogu postići kontinuirani pomaci koji će im pomoći da se lakše uključe u društvo i savladaju prepreke. Kako sada stvari stoje, nade bi im vrlo lako mogle pasti u vodu. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti