Delegacije iz Istre u službenom posjetu kineskoj regiji Zhejiang i Gradu Ningbo

Istra
09.06.2018 08:29
D. Požarić
1
1
Delegacija iz Istre predvođena istarskim županom Valterom Flegom boravi u službenom posjetu kineskoj pokrajini Zhejiang. Tamo su otputovali na poziv gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te predsjednika Kineske asocijacije za prijateljstvo i inozemnu suradnju Li Xiaolina.
U tijeku je, naime, veliki međunarodni investicijsko-gospodarski forum i expo "China - CEEC Investment and Trade Expo 2018", na kojem se predstavlja 16 zemalja srednje i istočne Europe. Forum je posjetila i istarska delegacija izrazivši posebno zadovoljstvo time što su među ovogodišnjim izlagačima značajno zastupljeni istarski gospodarstvenici koji promoviraju vino, maslinovo ulje, tartufe i ostale proizvode.
-Predstaviti se na ovako velikom i značajnom gospodarskom forumu sjajna je prilika za naše proizvođače. Unatoč razlici u veličini između Istre i Zhejianga, postoje područja od zajedničkog interesa. Istra ne može konkurirati velikom količinom proizvoda, ali zato može njihovom kvalitetom. Upravo su istarski autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi naš najveći adut na globalnom tržištu, naglasio je župan Flego.
U sklopu Expo-a održani su brojni sastanci, te Forum guvernera i gradonačelnika zemalja srednje i istočne Europe. Visokim su se uzvanicima obratili župan Flego i gradonačelnik pule Boris Miletić, predstavivši Istru i Pulu, kao i investicijske prilike i projekte za ulaganja. Jedna od tema bila je malo i srednje poduzetništvo kao stup ekonomskog razvoja gradova i regija.
Tom se prilikom gradonačelnik Pule osvrnuo na brojne mjere koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva što je rezultiralo činjenicom da je Pula među gradovima s najvećim brojem poduzetnika, kao i među 10 najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje.
-Kina, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, želi ulagati u Europu, a posebno joj je zanimljiva Srednja i Istočna i mi to trebamo iskoristiti. Činjenica je da nama treba kapital, trebaju nam investicije i nova radna mjesta, a interes i mogućnosti postoje. Imamo spremne projekte koje želimo realizirati, a neke od njih, poput stavljanja u funkciju razvoja bivše vojne zone na području Pule, danas sam im predstavio, komentirao je gradonačelnik Miletić.
U sklopu boravka održani su i službeni prijemi kod gradonačelnika Ningboa Qiu Dongyaoa te guvernera pokrajine Zhejiang Yuan Jiajuna, prilikom kojih se razgovaralo o dosadašnjim dobrim odnosima, te njihovom daljnjem unapređenju po pitanju privlačenja investicija u Istru, promoviranju istarskog turizma, poticanju izvoza istarskih proizvoda u Kinu te kulturne suradnje.
-Hrvatsku je lani posjetilo 56,5 posto više turista nego godinu dana ranije, što upućuje da na to smo sve poželjnija destinacija. Naša je želja dodatno im približiti Istru te promovirati naše regionalne posebnosti, bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, odličnu gastronomiju, prirodne ljepote, rekao je istarski župan.
Domaćini i gosti podsjetili su i na Sporazum o suradnji, kojeg su Istarska županija i pokrajina Zhejiang potpisale 2006. godine, te na Povelju o suradnji Pule i Ningboa iz 2015. godine.
Delegacija se, također, susrela i s veleposlanikom Republike Hrvatske u NR Kini Nebojšom Koharovićem. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti