Debeljuh-šteta (Pristrano by Goran Prodan)

Istra
23.02.2009 00:00
D. Požarić
Nakon što je »od mnogih primio impulse« Dino Debeljuh će se ovoga tjedna još konzultirati pa odlučiti hoće li i on istaknuti kandidaturu za istarskog župana. Bude li tako, prvi neposredni izbori prve batice Istre mogli bi postati još zanimljiviji. Ne očekujem da jedan od osnivača IDS-a, koji je nakon 15-ak godina javnog i pritajenog unutarpartijskog opozicionašenja i formalno napustio IDS, pobijedi jer nema ni infrastrukturu ni pare, ali bi mogao pomrsiti račun Ninu Jakovčiću koji se, sklopivši predizborni brak sa SDP-om, nadao ostanku u županovoj fotelji već u prvom krugu.
Partijski pionir Damir Kajin je požurio javnosti reći da će Debeljuh nanijeti IDS-u štetu od »dva, tri posto glasova«. Te mi brojke izgledaju donjom granicom »Debeljuh-štete«, a gornju je teško procijeniti. Debeljuha dugo nije bilo u istarskoj politici, a i pitanje je koje će ljude okupiti u eventualnoj kandidaturi. I pitanje svih pitanja: ima li uopće potencijal i karizmu da na izbore dovede brojne glasačke apstinente i ponudi alternativu onima koji ne mogu birati između Jakovčićeve Partije i Cuccurinovog Kapitala?
Pristrano sumnjam da je Debeljuh u stanju privući značajniji broj IDS-ovih birača koji već glasaju po inerciji. No, izađe li na start utrke za župana, drugi krug postaje još izgledniji. Danas su prognoze Jakovčić vs. Cuccurin, ali nije loše prisjetiti se kako je ne tako davno jedan autsajder između dvojice kandidata najvažnijih partija postao predsjednikom Republike Hrvatske.
U svakom slučaju neću se iznenaditi ako Debeljuhova kandidatura isprovocira Nina Jakovčića da izvadi i zadnjeg aduta i za jednog od svojih podžupana istakne - Damira Kajina.
Goran PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti