Davor Rapaić u Alvoni

Kultura
10.06.2018 12:24
kb
1
1
Ni pokoja zalutala kap kiše nije umanjila radost otvaranje ovogodišnje izložbene sezone Galerije Alvona samostalnom izložbom "Krajolici" Davora Rapaića, akademskog slikara iz Rovinja. Izložba obuhvaća presjek njegova stvaralaštva u posljednjih 15-tak godina kojim je iskazan kontinuitet istraživanja slikarskih elemenata i promišljanja.
Rapaić ističe kako mu je uvijek bio važniji "trenutak bivanja" u prostoru, krajoliku, onaj trenutak u kojem prostor i vrijeme prožmu duh stvarajući neku vrstu "energetskog otiska" u čovjeku. Ne kao promatraču nego sudioniku, nedjeljivom elementu tog istog krajolika, tog istog otiska. "Jasan ili neshvatljiv, ali uvijek strukturiran jakom unutrašnjom mrežom silnica, uzajamnosti, međudjelovanja, sveukupnosti odnosa i rezonancijom. Sveopća pokrenutost, međusobna uvjetovanost uz strukturalna prožimanja... ritmiziranje likovnih elemenata: boje, plohe, linije... do znakova, simbola... sinkopiranje... otkrivanje značenja i smisla, semantička radoznalost... jednostavno: krajolik".
Rapaić je studirao grafiku u klasi prof. Dubravke Babić na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izlaže od 1987. godine. Član je HDLU Zagreb, HDLU Istre i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na četrdesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj i na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama širom svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Izložba je realizirana uz potporu Grada Labina i Ministarstva kulture RH. (kb)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti