Daus Plenkoviću: Želimo modernu prugu sa sigurnim vlakovima, Istra je to zaslužila!

Hrvatska i svijet
19.09.2023 17:01
D. Požarić
Pb I Fl2 JCU daus 19 09 2023
Pb I Fl2 JCU daus 19 09 2023
Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus upitao premijera Plenkovića jesu li resorna ministarstva i ostale službe u državnoj administraciji počele pripremati dokumentaciju za projekte prihvaćene od strane Europskog parlamenta, kako bi spremni dočekali natječaje i njihovu realizaciju.
Zastupnik je podsjetio na veliki doprinos IDS-ovog europskog zastupnika Valtera Flege, koji je uspio izlobirati da Europski parlament prihvati prijedloge o priključenju nekoliko trasa hrvatskih cesta i željeznica na transeuropske prometne mreže (TEN-T), čime bi se Hrvatskoj otvorila mogućnost korištenja 26 milijardi eura europskih sredstava iz Instrumenata za prometno povezivanje.
Potaknut jučerašnjim događajem- probijanjem druge cijevi tunela Učka, zastupnik je napomenuo da ga posebno zanima željeznička infrastruktura, odnosno rekonstrukcija iste u Istri. Novi vlak, koji je stigao na istarsku prugu prije pola godine, svakih je mjesec ili dva na popravku, a radovi na dionicama pruge traju predugo, zbog čega djeca u školu ne idu vlakom, već autobusom po okalnim cestama. Sve to dodatno smanjuje sigurnost djece u prometu, izaziva kašnjenje školaraca u školu, a sigurnost vlakova je upitna zbog njihove starosti.
-To vam je stanje željezničke infrastrukture u Istri! Infrastrukture, koja je praktički u državnom vlasništvu i koja se na nekim mjestima nije promijenila već gotovo 150 godina, otkad je napravljena pruga. U Istri, perjanici hrvatskog turizma, ali ne samo turizma, koja hrani dio Hrvatske. Ovo je prilika generacije, a na Vladi RH je odgovornost da je iskoristi. Želimo samo modernu i sigurnu prugu s modernim i sigurnim vlakovima. Istra je to zaslužila, kazao je Daus.
Premijer Plenković je u svom odgovoru istaknuo da cijeni i podržava rad zastupnika Flege na temi transeuropskih prometnih koridora, što je podržala i Vlada RH, kroz suradnju s Europskom komisijom i Europskim vijećem. Ministar Butković nadovezao se kako je HŽ Infrastruktura pokrenula natječaj za ugovaranje studijske dokumentacije koja bi za sljedećih 10 godina uključivala izgradnju i modernizaciju željeznice u Istri te na kojoj će se intenzivno raditi.
Za sami kraj, zastupnik je istaknuo kako želi da se u razgovorima sa susjedima Slovencima dogovori produžetak Istarskog ipsilona na slovenske i talijanske autoceste.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti