Daus: Diskriminirani su oni koji žele raditi i izvan turističke sezone, a ne smiju

Gospodarstvo Istra
06.07.2023 07:57
kb
If NZC TNF press ids emil daus 05 07 2023
If NZC TNF press ids emil daus 05 07 2023
U svom govoru u Saboru, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, Emil Daus, iznio je nedostatke zabrane rada nedjeljom koji su uočeni na terenu. Istaknuo je da IDS već ranije upozoravao na moguće probleme primjene Zakona o trgovini te je ponovio da je ograničavanje rada nedjeljom provedeno površno, selektivno i nepotpuno, rezultirajući lošim zakonom.
Posebno je istaknuo situaciju obiteljskih trgovina suvenirima u Humu, poznatom kao "najmanjem gradu na svijetu". Hum je primjer održivog turizma u unutrašnjosti Istre, koji je uspio transformirati mjesto s prijetnjom izumiranja u privlačno mjesto za život.
Daus je naglasio da u Humu postoje tri suvenirnice s različitim vlasnicima koje ne rade samo ljeti, već tijekom cijele godine, no zimi rade samo vikendom zbog nedostatka turista. Međutim, zbog zabrane rada nedjeljom, od listopada 2023. do lipnja 2024. godine, izgubit će 50% prometa. To znači da će suvenirnice biti zatvorene tijekom proljeća kada dolaze turističke ture, umirovljenici i američki turisti koji posjećuju obližnje ugostiteljske objekte.
Daus smatra da nedovoljno promišljanje i površan pristup rezultiraju diskriminacijom jer vlasnici obrta ili tvrtke i njihovi zaposlenici žele raditi nedjeljom kada je mjesto puno posjetitelja, ali im je to zabranjeno. Istaknuo je da su to odgovorni poduzetnici koji žele poštovati zakon, stvarati dodanu vrijednost u svojoj zajednici i ispuniti svoje obaveze prema državi. Apelirao je na Vladu da im omogući rad nedjeljom.
Daus je također upitao jesu li ocjena ustavnosti i ispravka zakona možda jedno od mogućih rješenja te je pozvao vladajuće da što prije, najkasnije do kraja godine, isprave greške u Zakonu o trgovini kako bi zaštitili radnike, omogućili rad onima koji to žele i podržavali razvoj ruralnih područja.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti