Danski veleposlanik Weber obmanjuje javnost

Istra
10.02.2009 00:00
D. Požarić
Eric Bo Weber
Eric Bo Weber
ZAGREB - Da je nešto trulo u državi Danskoj, napisao je Shakespeare još 1602. u znamenitom »Hamletu«. Danas se takav opis, izgleda, najviše može odnositi na aktivnosti diplomacije Kraljevine Danske, posebno one o kojima svjedoče hrvatski promatrači. Naime, nakon što je Glas Istre objavio da je danski veleposlanik u Zagrebu Eric Bo Weber upoznao ostale diplomatske predstavnike zemalja Europske unije s činjenicom da postoji mogućnost prijetnje hrvatskim pregovaračima zbog tvornice Rockwool - koja bi ovog mjeseca trebala dobiti dozvolu za rad - krenuli su pritisci na medije, i preko njih, da se čitava priča prikaže kao lažna.
U nedostatku snage argumenata danski je veleposlanik išao tako daleko da šalje uvredljive dopise novinaru koji je objavio informaciju, a kad takvi »pritisci« nisu urodili plodom, pretvorio je svoja nediplomatska razglabanja u službeno priopćenje. Stoga je neophodno još jednom navesti činjenice, koje su čitateljima uglavnom poznate.
U Glasu Istre od petka objavljen je sadržaj off the record brifinga kojim se javnost upoznaje s postojanjem diplomatske korespondencije o Rockwoolu, koju posjeduju EU-ambasade i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Brifing je novinaru dao visoki izvor blizak hrvatskoj Vladi.
U petak, kad je priča objavljena, dobili smo potvrdu voditelja samostalnog odjela MVPEI-ja za odnose s javnošću, koji je potvrdio postojanje »diplomatske korespondencije« te izjave Erica Boa Webera i glasnogovornice Rockwoola. To smo objavili u subotu. Zanimljivo je da je veleposlanik Weber tada, u pisanoj formi, izjavio da je o Rockwoolu s drugim ambasadorima komunicirao - usmeno.
Informacije je komentirao i istarski župan Ivan Jakovčić, a prenijeli su ih i slovenski i drugi mediji.
Ipak, u ponedjeljak, nakon što je neugodnim i nediplomatskim dopisima pokušao zaprijetiti novinarima, veleposlanik Weber cijelu je priču nazvao izmišljenom u priopćenju koje su prenijeli neki internetski portali.
Hamletovska dilema veleposlanika Webera - reći istinu ili ponašati se »diplomatski« - razriješena je, dakle, na najgori mogući način. Sirovim »diplomatskim« prijetnjama, prozivkom novinara, pa i demantijem samog sebe. Svakako bi normalnije, a i hrvatskoj javnosti zanimljivije bilo da je veleposlanik Weber objasnio o čemu je, na temu Rockwoola, ćakulao s drugim veleposlanicima. Kakvu je diplomatsku taktiku pripremio za uspjeh Rockwoola, osim medijske šutnje, a ni ona mu nije uspjela?
Treba podsjetiti da je prethodnik veleposlanika Webera, Berno Kjeldsen, također prije nešto više od godinu dana dezinformirao hrvatsku javnost o diplomatskim pritiscima Danske na Hrvatsku te bio uhvaćen u laži.
Stoga se čini da je, doista, nešto trulo u diplomatskoj službi Danske u Zagrebu. Za njezine promašaje krivi su, eto, novinari, kojima diplomati nediplomatski prijete, pa na njih pokreću i hajku. Tako se najbolje izbjegava razgovor o samoj temi - što će Danska i njezin nespretni diplomatski »kraljević« Weber napraviti ne stigne li, za koji dan, uporabna dozvola za sumnjivu tvornicu kamene vune Rockwool u Pićnu?
Dubravko GRAKALIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti