Dani otvorenih vrata - izvještaj za tisak TZI

Gospodarstvo
22.11.2004 00:00
Izvor: TZI/dp
D. Požarić
Ovogodišnji Dan otvorenih vrata seoskih domaćinstava održan u nedjelju, 21. studenog započeo je održavanjem Okruglog stola na temu «Modeli institucionalizacije agroturizma» sazvanog s ciljem definiranja budućeg razvoja i organizacije agroturizma.

U idiličnom ambijentu obiteljskog hotela San Rocco u Brtonigli nastalog pomnom restauracijom drevnog obiteljskog imanja, susreli su se vlasnici različitih tipova domaćinstava koja su već postala sastavni dio turističke ponude Istre, predstavnici njemačkog touroperatora ID Riva Tours iz Muenchena, direktori Turističkih zajednica Brtonigle, Pazina i Istarske županije, a u radu Okruglog stola sudjelovao i pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, gosp. Robert Baćac.

Istovremeno, u 10 sati, svoja je vrata otvorilo 25 ruralnih domaćinstava čiji su vlasnici zajedno sa stručnjacima za pojedine segmente bili na raspolaganju za pružanje potrebnih informacija svim posjetiteljima koji se namjeravaju baviti agroturizmom i ruralnim turizmom.

Po lijepom je vremenu jučer do 17 sati ova domaćinstva posjetilo ukupno 4 tisuće ljudi. Najveći broj posjetitelja zabilježile su ruralne obiteljske kuće, u prosjeku po 300 posjetitelja, dok je na agroturističkim domaćinstvima broj bio znatno manji, u prosjeku 80, što je u svakom slucaju iznimno velika brojka jer zbog ograničenosti, ovi kapaciteti nisu bili u mogućnosti primiti sve zainteresirane za kušanje istarskih specijaliteta. Od domaćina doznajemo i da su gosti iskazali velik interes za ogled istarskih rukotvorina - narodne nošnje i uporabne keramike.

Osnovnu ideju »Dana otvorenih vrata« o kvalitetnoj edukaciji nastavit ćemo tijekom iduće godine održavanjem stručnih predavanja te podržavati daljnju razmjenu iskustava što je ujedno i jedan od zaključaka jučerasnjeg Okruglog stola čije izvješće donosimo na kraju ovog teksta.

Ponosni smo na činjenicu što su mnoga domaćinstva koja su postala ogledni primjer uređenja i opremanja, a od kojih su neka bila uključena i u ovogodišnji, četvrti »Dan otvorenih vrata u seoskim domaćinstvima«, crpili ideje i saznanja upravo na prethodno organiziranim »Danima«, a ovom se prigodom još jednom, kao organizatori ove edukativne akcije, posebno zahvaljujemo našim domaćinima na vremenu i trudu kojeg su nam nesebično poklonili.

Okrugli stol: Modeli institucionalizacije agroturizma

Brtonigla, 21. studenoga 2004.

Ovogodišnji, četvrti po redu Dan otvorenih vrata seoskih domaćinstava, održan u nedjelju 21. studenog, započeo je održavanjem Okruglog stola u hotelu San Rocco u Brtonigli, s temom »Modeli institucionalizacije agroturizma«.

U radu Okruglog stola, sazvanog radi definiranja budućeg razvoja agroturizma s obzirom da je stvorena određena kritična masa koja nameće potrebu za višom razinom organizacije, sudjelovali su predstavnici državnih tijela, turističkih zajednica, turoperatora, agroturističkih domaćinstava, domaćini i mediji.

Budući da glavni problem predstavlja plasiranje proizvoda na tržištu, traži se odgovor na pitanje kako postaviti model njegove organizacije i nastupa na tržištu. Gosp. Robert Baćac, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka, prisutnima je pojasnio prijedloge institucionalizacije ove značajne gospodarske grane naglasivši da je u Istri saživio značajan broj kvalitetnih seoskih domaćinstava što čini dobar temelj za nove postavke razvoja. Jedan od mogućih oblika suradnje je dosadašnji model - putem javne institucije, odnosno, Turističke zajednice Istarske županije. Sljedeću mogućnost predstavlja Udruga agroturizma koja je oformljena 1998. godine, a temeljila se na dobrovoljnom radu, povremenim aktivnostima, ali i nedostatnoj edukativnoj komponenti.

Zatim, jedan od oblika je suradnja putem koordinacije marketinških aktivnosti na način da se oformi više malih modela koji bi činili jedno tijelo ili, naposljetku, putem osnivanja Konzorcija koji se temelji na ugovornom povezivanju članova Konzorcija i potpunoj profesionalizaciji koja podrazumijeva osnivanje vlastitog ureda, zapošljavanje stručne osobe, edukaciju, konzalting, centralni rezervacijski sustav prema touroperatorima, Turističkoj zajednici Istarske županije, Istarskoj županiji i državnim tijelima.

Kroz raspravu koja je uslijedila nakon predstavljanja mogućih modela institucionalizacije agroturizma, prisutni su izložili svoja iskustva i situacije s kojima se svakodnevno susreću te su se složili da je potrebno hitno osnivanje stručnog tijela. Iznijeli su svoje pozitivne ocjene o stanju rezervacijskih upita zaprimljenih putem Internet stranica te naglasili potrebu za izradom informacijskog sustava prijave gostiju.

Model osnivanja stručnog tijela prihvaćen je među prisutnima, posebice radi pomoći u rješavanju stručnih pitanja prilikom gradnje i uređenja domaćinstava te potrebe zaštite iznajmljivača od nelojalne konkurencije pa je, u završnici ovog Okruglog stola, direktor TZ Istarske županije gosp. Branko Curić kao sljedeći korak predložio osnivanje Inicijativnog odbora čiji bi članovi bili po jedan predstavnik iz TZIŽ, jedan predstavnik iz Odjela za turizam IŽ te tri člana kao predstavnici vlasnika ruralnih domaćinstava.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti