Dani kruha i zahvalnosti u SŠ Mate Balote

04.11.2015 08:08
Mihaela Peruško
1
1
Općina Stubičke Toplice ove je godine bila domaćin Svehrvatske smotre Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015. , na kojoj su sudjelovali i učenici SŠ Mate Balote.
Smisao ovog projekta bio je ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti kroz izložbu plodova zemlje svih naših krajeva. Starinski načini pripreme kruha, izložba starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvanje naših tradicijskih običaja kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom kruha kao simbola životne snage, iskazana je i važna duhovna dimenzija projekta.
Naši su učenici ( Paolo Agapito , Emili Bulić i Ana Kurelović ), predvođeni profesoricom Marinom Čanić , uz temu Istarski pjat, ponosno predstavili istarsku prirodnu i biološku raznolikost. Naglasili su pritom kako je ideja ovog hvalevrijednog događaja da se kroz izložbu plodova zemlje ukaže na potrebu važnosti očuvanja prirode, biološke raznolikosti, tradicije, starih načina pripreme kruha i drugih plodova zemlje te običaja našeg kraja, ali i sklapanja prijateljstava i plodonosne suradnje diljem Hrvatske.
Povratkom u školu, valjalo je i vršnjacima predstaviti dio gastronomskog menija kojim su predstavljali Balotu; štandovi u školi također su bili ispunjeni delicijama izvornog kraja, a prostoriju ispunjenu poslasticama krasile su i poznate izreke o hrani: Priča bez ljubavi je kao biftek bez začina, neinspirirano jelo! ili Ako ikada izgubite temu za konverzaciju , pokrenite temu hrane. Ravnatelj Krešimir Bronić zahvalio se učenicima i njihovim mentorima, istaknuvši važnost predstavljanja škole, kao i istarskih dobara, diljem Lijepe naše. Profesorica Anči Ritossa Blažević također je doprinijela inspiriranom susretu, pa su i njezini, literarno nadareni učenici, uvelike uljepšali cjelokupni dojam okupljanja kojemu nije manjkalo svirke, odnosno pjesme. (I.Č.)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti