Danas slavimo Dan državnosti

Hrvatska i svijet
25.06.2015 10:50
D. Požarić
Povodom Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju u Poreču
Povodom Dana državnosti položeni vijenci i zapaljene svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju u Poreču
Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.
U povodu Dana državnosti, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, predstavnici porečke Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata i Udruge antifašističkih boraca i antifašista položili su vijence i zapalili svijeće kraj centralnog križa na gradskom groblju. Štifanić je rekao  kako je ovaj blagdan dan kada se s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjećamo svih oni koji su položili svoje živote za domovinu. Molitvu je održao župni vikar Hector Bernardez Germade.
Svijeće su zapaljene i u Vižinadi
Svijeće su zapaljene i u Vižinadi

Delegacija Općine Vižinada obilježila blagdan

Delegacija Općine Vižinada predvođena načelnikom Markom Ferencem i predsjednikom općinskog vijeća Đonijem Šimonovićem je jučer također položila vijenac i zapalila svijeće kod središnjeg križa na groblju Božje polje.
U delegaciji su bili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine te Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Vižinada. -Danas slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske te se s osobitim ponosom i poštovanjem prisjećamo svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu te svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske, rekao je Ferenac u svom obraćanju prisutnima.
Dan državnosti u Republici Hrvatskoj blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.
Više informacija o Danu državnosti: ovdje . (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti