Danas se obilježava Svjetski dan autizma

Zdravlje
02.04.2024 13:59
kb
Ilustracija
Ilustracija
Autor: karelinlestrange
Izvor: Pixabay
Svjetski dan autizma obilježava se 2. travnja, jer se time želi potaknuti razmišljanje i svijest o ovom složenom poremećaju kao i nastojanja svake države i lokalnih zajednica za pružanje pomoći djeci i roditeljima s poremećajima na spektru autizma. 
Naši sugrađani s autističnim poremećajem dio su naše zajednice u vrtićima i školama Poreča, članovi Društva invalida Poreč, uključeni u kreativne radionice Društva invalida, u rekreativne aktivnosti u zajednici, Fitness Veli Jože i druge, a svake ih godine u posebnom odjelu OŠ Poreč i posjete uz druženje i prigodne darove predstavnici Grada Poreča, Zdravog grada Poreč i Društva invalida Poreč. Posjet će i ove godine biti upriličen nakon proljetnih praznika u školama. U Poreču je i konstruiran i autorski letak za rano prepoznavanje znakova autizma koji se distribuira na mjestima okupljanja roditelja ali i stručnjacima. 
Djeca i odrasle osobe s ovim poremećajem imaju brojne teškoće i to sa socijalnom komunikacijom i interakcijom s drugim osobama, imaju ograničena i repetitivna (ponavljajuća) ponašanja, interese i/ili aktivnosti. Često se povlače, teško podnose gužvu i buku. Autizam se može često javiti s drugim poremećajima, kao što su epilepsija, intelektualne teškoće, specifične teškoće učenja (npr. disleksija, disgrafija i diskalkulija), ADHD i poremećaj senzorne integracije.
I danas nije jasno što točno uzrokuje autizam, a u godinama su se izmjenjivale različite teorije o tome. Danas se dominantno smatra da su uzroci pojave ovog poremećaja kombinacija genetskih i određenih okolišnih čimbenika, kao što su infekcije, toksini i autoimune bolesti. Kod autističnih osoba su pronađene promjene u funkcioniranju mozga, kao što je neuravnoteženost u radu dijelova mozga (prevelika neurološka aktivnost u određenim dijelovima mozga, a premala u drugima). 
U svakom slučaju osobe s autizmom drugačije neurološki funkcioniraju od neurotipičnih osoba te trebaju posebnu skrb, zaštitu i podršku. Osobe s poremećajima na spektru autizma se razlikuju i međusobno, nemaju svi iste teškoće i teškoće jednakog intenziteta . No, svim osobama s autizmom je potrebno razumijevanje okoline, podrška obitelji, rad s roditeljima i podrška obitelji, a osobama s autizmom je potreban stručan rad pri jačanju socijalnih vještina od najranije dobi i podrška u razvijanju svakodnevne komunikacije i interakcije s drugim osobama. Djecu je potrebno sukladno stručnim procjenama i preporukama uključiti u odgojni i obrazovni sustav uz osobne asistente te na njima primjeren i prihvatljiv način. Također je važno lokalno organiziranje mogućnosti za napredovanje djece i odraslih s autizmom u različitim kreativnim, sportskim i drugim aktivnostima u zajednici.
- Zdravi grad Poreč
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti