Danas novi #ugasimotor prosvjed protiv poskupljenja goriva (video)

Lokalno
20.06.2018 13:39
D. Požarić
1
1
Za danas u 15:30 sati najavljen je novi prosvjed protiv poskupljenja goriva. No, za razliku od onoga prošlog tjedna, ovaj bi trebao trajati sat vremena. Iako je u petak policija blagonaklono gledala na desetminutnu blokadu prometa, ovoga puta najavljuje kazne za sve inicijatore.
Koordinatori građanske inicijative Stop rastu cijena goriva najavljuju da će današnja akcija biti velika, jer im se nakon prve akcije javilo više stotina  građanakoji se danas samoorganiziraju. Zato ambiciozno očekuju barem 10.000 vozila koja će se ugasiti na hrvatskim prometnicama.
U video prilogu pogledajte kako je izgledala prošlotjedna akcija u Poreču.
[yt2]
Ako ne vidite film, kliknite ovdje .
Važno je napomenuti kako građanska inicijativa ne organizira punktove ni građane. Građani se, kažu oni, samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor. U svakom slučaju važno je osigurati jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije. Iz inicijative osim vozača osobnih automobila pozivaju i pješake, bicikliste, motoriste i druge.[/sivac] [sivac]Važno je napomenuti kako građanska inicijativa ne organizira punktove ni građane. Građani se, kažu oni, samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor. U svakom slučaju važno je osigurati jedan trak za nesmetano kretanje hitne, vatrogasaca i policije. Iz inicijative osim vozača osobnih automobila pozivaju i pješake, bicikliste, motoriste i druge.

Povod za akciju visoke cijene goriva u Hrvatskoj

U zemljama istočne Europe benzin je upola jeftiniji nego u Hrvatskoj, pa su tako od nas jeftiniji Slovenci, Austrijanci, Česi, Mađari, pa čak i Nijemci. Država se, međutim, ne planira odreći niti dijela velikog prihoda od trošarina, koje čine znatan dio cijene goriva.
Europska unija obvezuje Hrvatsku na minimalne trošarine (2,66 kuna po litri supera i 2,44 kune za dizel), ali Vladi to nije dovoljno, pa za bezolovni (super 95) uzima 3,151 kunu po litri, a za dizel 2,45. No, zato su tu još posebna davanja za Hrvatske autoceste (20 lipa po litri), za Hrvatske ceste (80 lipa), te za Hrvatske željeznice 20 lipa, piše portal Prviplan.hr .
Porasle su i marže trgovaca koji su nekad zarađivali 60 lipa po litri, a danas oko jedne kune. Na sve to, naravno, treba dodati i jednu od najviših stopa PDV-a u Europi, kojeg građani Hrvatske plaćaju novcem već odranije drastično oporezovanim prilikom isplate plaća, zbog čega se poslodavci godinama bune, a radna snaga odlazi u zemlje koje se prema radnicima i poslodavcima razumnije odnose. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti