Dan narcisa i u Istri - dok ima života, ima i nade

Istra
24.03.2013 13:18
B.Ž.
Obilježavanje Dana narcisa u Rovinju (M. MEDIĆ)
Obilježavanje Dana narcisa u Rovinju (M. MEDIĆ)
Dan narcisa, koji na nacionalnom nivou organizira Hrvatski forum raka dojke "Europa Donna", a obilježava se u subotu nakon prvog dana proljeća, u Rovinju je na Trgu maršala Tita organizirala udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "ŽENADONNA".
Prisutnima se obratila predsjednica te udruge Ingrid Benardis Matijašec, koja već godinama naglašava važnost širenja svijesti o ovoj bolesti. Svoj je govor zaključila konstatacijom da "dok ima života ima i nade". Na štandovima su se dijelili narcisi i proljetno cvijeće te prigodne rukotvorine, a dobrovoljni prilozi su namijenjeni radu udruge.
Uslijedio je bogat program u kojem su sudjelovali folk skupina Batana, zbor udruge umirovljenika Nuvola, Društvo osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama, mlade članice zumba skupine Le*iras Vesna Milan i Giulia Dušić kazivale su stihove, a pjesmom su program obogatile članovi mini, midi te solo pjevača koji djeluju u Zajednici Talijana, pod vodstvom Bibe Benussi. Voditeljica programa je i ove godine bila Suzana Modrušan Krošnjak.
Na rovinjskom trgu je jučer bio postavljen i štand humanitarne udruge Naš san, njihov osmijeh, koja je prikupljala donacije za najpotrebitije obitelji.
U Labinu je ovom prigodom održana presica na kojoj su o važnosti mamografije govorili grudni kirurg Fran Dobrila i specijalistica radiologije Lorena Brnjac te Ferzeta Okanović, članica Lige za borbu protiv raka Labin. Dan narcisa bio je prilika da se uputi još jedan apel ženskoj populaciji za odaziv na pregled.
- Vrlo nam je važno da se pregledu odazovu žene starije od 50 godina. Ako je malignitet otkriven u ranoj fazi, izlječenje je gotovo zagarantirano. Ovdje imamo na raspolaganju klinički pregled, pregled ultrazvukom i aparatom za rano otkrivanje raka dojke, a može se raditi i punkcija, kazao je Dobrila.
U populaciji iznad 50 godina bolest se pojavi kod približno deset posto žena pa se pozivi na pregled upućuju na nacionalnoj razini. Preglede mlađih žena financiraju Županija i Grad.
- Za mlađu populaciju pregled je nešto složeniji i zato je odaziv direktno na poziv nešto slabiji, ali izvrsno surađujemo s ambulantama koje potiču na pregled, pa je postotak u konačnici dobar, kaže Brnjac.
Liga za borbu protiv raka svoju je subotnju akciju dijeljenja narcisa ocijenila najboljom do sada.
- U akciji su sudjelovali učenici labinskih osnovnih škola. Odaziv i podrška njihovih roditelja bili su veliki. Skupili su popriličan iznos, s obzirom na okolnosti. Moram istaknuti i zahvaliti se Kadiri Ibrišević i Milki Knežević, koje nam već niz godina doniraju velike količine narcisa potrebnih za akciju. Posebno me raduje to što je svaka žena koja nam je prišla rekla da je već bila na pregledu. Ovogodišnja novost je predavanje koje smo održali za učenice sedmih i osmih razreda, kazala nam je Okanović. (M. MEDIĆ, R. SELAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti