Crveni križ Poreča i Dom za starije i nemoćne na festivalu volonterstva

Lokalno
10.09.2015 07:48
D. Požarić
1
1
Gradsko društvo Crvenog križa Poreč je protekle subode aktivno sudjelovalo na još jednom Festivalu volonterstva, što je "točka na i" projekta "Voll.Up for Volunteering" financiranog sredstvima Europske unije. Festival volonterstva bio je posljednja od planiranih aktivnosti, a sudjelovali su brojni građani i članovi udruga. Iz Poreča je osim GDCK sudjelovao i Dom za starije i nemoćne na čijem su štandu bile predstavljene mogućnosti volontiranja, dok su korisnice i volonterke izrađivale papirnate origami cvjetove te prikazale kako ove aktivnosti izgledaju u Domu.
-Hrvatski građani kao i mnogo puta dosad pokazuju suosjećanje prema ljudima u potrebi, a u prilog tomu govori i velika zainteresiranost za volontiranje. Više od 30 organizacija civilnog društva predstavilo je svoje programe, dok su mnogobrojni građani imali prilike doznati kako i gdje mogu volontirati. Veliko zanimanje vladalo je na izložbenom prostoru Hrvatskog Crvenog križa na kojemu su građani htjeli doznati kako mogu pomoći izbjeglicama na području Makedonije i Srbije. Mnogi od njih upisali su se i u bazu volontera Hrvatskog Crvenog križa koja broji više od 10 tisuća ljudi.
Zabavni dio programa Festivala volonterstva ispunili su nastupi korisnika iz različitih organizacija, kao i nastupi glazbenika poput jazz skupine EXP. pod vodstvom Davora Križića i DJ-a Stefixa. Usto, posjetitelji su imali prilike vidjeti i umjetničku instalaciju ''12 sati'' koja je prikazala kako se slobodno vrijeme može iskoristiti za volontiranje i pomaganje drugima.

O projektu

Festival volonterstva održan je u sklopu EU projekta „Vol.UP za volontiranje“, a cilj mu je podizanje javne svijesti o dobrobiti volontiranja. U sklopu projekta osmišljeni su novi i inovativni volonterski programi u kojima se daje prilika osobama koje pripadaju ranjivim skupinama (osobe s invaliditetom, starije osobe, mlade osobe s problemima u ponašanju, mladi u sukobu sa zakonom) da postanu aktivni dio svoje zajednice. Na taj način oni imaju priliku izaći iz tradicionalne uloge primatelja volonterskih usluga te i sami postati volonteri.
Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje u Gradskom društvu Crvenog križa Poreč možete nam se svakodnevno javiti na adresu ili broj telefona 431 - 013, te isto tako na stranici VCI - volonterskog centra Istra  možete pogledati opisno kakve pozicije volonterstva traže. I zapamtite, gdje god, u kojoj god organizaciji ili udruzi volontirate, na koji god način, ne pomažete samo ljudima i zajednici u kojoj stanujete, već i sami sebi.
(gdck/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti