Čoga: Mladima ćemo omogućiti stanogradnju

Lokalno
23.12.2008 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: M. Mijošek
FUNTANA - Godinu i devet mjeseci otkako funkcionira kao samostalna općina izvjesno je da za opstanak i budući razvoj Funtane nema bojazni, premda su joj mnogi u početku predviđali financijski krah i premda je krenula gotovo ni od čega, ocijenio je jučer na konferenciji za novinare načelnik Tomislav Čoga. U prilog stabilnosti govori i konstantan rast prihoda, čak i bez prodaje općinskih nekretnina, izuzev zemljišta za buduću benzinsku crpku, ali i bez značajnog priljeva koji bi lokalna zajednica mogla imati od vezova u funtanjanskoj marini. Marinom, sagrađenom u vrijeme zajedničke Općine Vrsar, još uvijek gospodari komunalno poduzeće Montraker sa sjedištem u Vrsaru. Diobu komunalca susjedi nisu dogovorili ni nakon prvog susreta pred državnom arbitražom u Zagrebu u veljači ove godine, a drugo ročište još nije zakazano.
- Marina se nalazi na teritoriju Funtane i moralno pripada nama, iako smo svjesni da Montraker ima koncesiju na pomorskom dobru. Vrsar nam predlaže da prihvatimo 30-postotni suvlasnički udio u Montrakeru, ali tada ne bismo ni o čemu mogli odlučivati. Predlažemo da nam prepuste marinu, a mi njima sve ostalo. S malo dobre volje sve bi se moglo riješiti jer marina će ionako kad-tad pripasti nama, rekao je Čoga na pitanje novinara o trenutnom statusu marine.
- Smatramo da je proračun od 18,4 milijuna kuna ostvariv, socijalan i razvojni. Za klubove, obrazovanje i predškolski odgoj izdvajamo dva i pol milijuna kuna, više od mnogih primorskih općina i gradova, a tu treba dodati i milijun kuna za projekt i dio gradnje vrtića. Proračunske potpore, naročito za socijalu, uspjeli smo zadržati na visokoj razini, kakve su bile u vrijeme zajedničke općine, rekao je Čoga.
Usvajanje Prostornog plana te izradu Urbanističkog plana Funtane koji je upravo na javnoj raspravi, projektiranje obilaznice i skorašnji početak gradnje poslovne zone smatra temeljnim polugama razvoja. Za poticanu stanogradnju predviđeno je nekoliko tisuća općinskih kvadrata na kraju Dalmatinske ulice, u smjeru Fuškulina, odgovorio je na upite novinara. Početkom godine slijedi anketa o interesu i potrebama građana, Općina će tražiti potporu države te se odreći svih doprinosa i davanja za gradnju takvih stanova.
Gotovo tri kilometra šetnice između Funtane i Bijele Uvale trebalo bi dobrim dijelom biti sagrađeno već u idućoj godini, udruženim novcem Općine te turističkih zajednica Poreča i Funtane. Dogovorom o gradnji te šetnice prekinut je 15-godišnji sudski spor što su TZ-i Poreča i Funtane vodili oko dijela boravišne pristojbe koju je Plava laguna sredinom '90-ih uplatila porečkom, umjesto funtanjanskom TZ-u, a Porečani ga nisu proslijedili Funtani. Taj će novac sada biti usmjeren u gradnju šetnice, za što je samo u idućoj godini predviđeno više od tri i pol milijuna kuna.
Upitan nisu li on i članica poglavarstva Ondina Žužić kao ondašnji čelnici TZ-a dijelom odgovorni za dugogodišnje nepotrebno inaćenje dviju strana, zbog čega su odvjetnički troškovi i kamate premašili utuženi iznos, Poreč i Funtana zapravo izgubili, a korist izvukli jedino odvjetnici, Čoga je odgovorio niječno.
- To naprosto nije istina, a mladić koji je to rekao (IDS-ov vijećnik Marin Grgeta, op. a.) ne zna povijest spora. Od prvoga dana smo na koljenima molili da do spora ne dođe i predlagali sporazumno rješenje - da se taj novac usmjeri u zajednički projekt kao što je ova šetnica, no Porečani nisu htjeli razgovarati. Točno je da smo mogli odustati, ali isključivo na štetu Funtane, a mislim da to nitko razuman ne bi želio, zaključio je Čoga.
M. DODIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti