Čobanac za hladne dane (đir po gradskoj tržnici)

Lokalno
19.02.2009 00:00
D. Požarić
POREČ - Jedna od odlika koje karakteriziraju Poreč, kao i ostatak Istre, njegova je multikulturalnost. Na tragu toga mi vam danas predlažemo da tradicionalnu istarsku kuhinju zamijenite vrhunskim specijalitetom hrvatske zlatne ravnice - čobancem. Jelo je to izrazito bogato kalorijama, vrlo prikladno za ovo doba godine i niske temperature.
Ovisno o regiji, recepti se ponešto razlikuju, iako je manje-više osnovni recept svugdje isti. Način pripremanja po regijama se razlikuje prvenstveno u odabiru mesa. Dok se negdje koristi samo junetina ili samo janjetina, nije neobično pomiješati junetinu, janjetinu, pa čak i svinjetinu. Možemo ga poslužiti uz njoke ili kuhani krumpir, čak i uz palentu, ali moguće je u kotlić s mesom ubaciti krumpir pred kraj kuhanja. Što god stavili u kotlić, dobro začinite češnjakom, papričicom i lovorovim listom te poslužite uz sezonsku salatu.
Sve što vam je potrebno za dobar čobanac možete naći i na porečkoj tržnici. Oni pak koji meso rado zamijene ribom neka naprave đir do ribarnice. Bit će nemalo iznenađeni rijetkim primjercima zavidne veličine. Naći će škarpinu (200 kuna), grdobinu (120), romba (150) i škampe (220). Očito je da veličinu prati i cijena.
Ž. TOPČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti