Cjenkanje je završeno, igre mogu početi (Pristrano by Goran Prodan)

Lokalno
29.12.2008 00:00
D. Požarić
Degutantno cjenkanje javnim novcem je, izgleda, završeno. Grad Poreč i Hrvatski rukometni savez nagodili su se za porečko domaćinstvo grupi Svjetskog rukometnog prvenstva na dva milijuna kuna. Plus još neki bonusi, odnosno, popusti. Podsjećam, krenuli su - Poreč od 300 tisuća kuna i HRS od 3,5 milijuna.
Čemu je sve to trebalo? Dva su razloga. Prvi: tipično balkansko lakoćemo ponašanje u kojem se jedan, ne baš nevažni i mali, sportski događaj u cjelini prilično šlampavo priprema. Da smo u ozbiljnoj zemlji, ugovori između gradova-domaćina i organizatora bili bi potpisani godinu dana unaprijed, a ne tri tjedna prije prvenstva. Uz puno jasnije i unaprijed precizno definirane obaveze svih sudionika, uključujući i privatni sektor.
Eh, ali kad je već tako valja se porečkoj vlasti, nakon obmanjivanja javnosti i gradskih vijećnika da će nova sportska dvorana koštati upola manje od sadašnje 120-milijunske cifre, a domaćinstvo podnošljivih 300 tisuća kuna, izvući iz gabule. Baš kao i HRS iz svoje loše isplanirane i tko zna kako smuljane financijske i marketinške konstrukcije. Pa su se malo piljarski natezali, ali tako da oba vuka budu sita, a da biračke ovce ne postavljaju neugodna pitanja oko olakog trošenja javnog novca.
Naravno da je bilo nemoguće da se u Poreču ne odigra jedna grupa prvenstva. Ta, država je, ipak, dala zemljište za financiranje izgradnje dvorane pa na njenu cijenu ova dva milijuna kuna i nisu neka velika »provizija«. Doduše, platit će porečki porezni obveznici svoju »buletu« u narednih 25 godina za održavanje dvorane. Sadašnja je prognoza gradskih vlasti blizu 10 milijuna kuna. Godišnje.
Sve u svemu, počelo je loše. Mogu se tek nadati da će, ipak, velebna dvorana generirati nove događaje i sadržaje u Poreču i da će osim što dobro izgleda i dobro funkcionirati.
Goran PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti