Čačić u Poreču: rezanje troškova je kozmetički zahvat, a rezultati će biti ravni statističkoj pogrešci

Hrvatska i svijet
08.03.2009 00:00
D. Požarić
1
1
1
Iskoristivši boravak predsjednika svoje stranke u Poreču za vrijeme utakmice Davis Cupa između Hrvatske i Čilea, porečki su HNS-ovci u stranačkoj zgradi jučer održali tiskovnu konferenciju na kojoj su osim predsjednika porečkog HNS-a Željka Bubičića i dopredsjednika Željka Lovrića sudjelovali i predsjednik HNS-a Radimir Čačić , te predsjednik regionalnog saveza HNS-a Matko Županić .
Tema tiskovne konferencije bila je recesija u hrvatskom gospodarstvu, a Čačić je prigodno prokomentirao vladine mjere štednje donesene prije tri dana, koje je nazvao kozmetičkim zahvatom uoči izbora, nakon kojih će trebati krenuti u pravu štednju, ali bi tada moglo biti prekasno.
Dvije milijarde koje Vlada misli uštedjeti Čačić smatra smiješnim iznosom, naročito ako uzmemo u obzir da se kani štedjeti na zdravstvu koje je ionako ogrezlo u dugovima. " Naša se vlada očigledno vodi onom da nećemo platiti četiri milijarde kuna duga, pa ajmo to onda dignuti na četiri i pol ". Predsjednik HNS-a cijeni da je Vlada za mjerama nedovoljne štednje posegnula od straha da nepopularnim, ali nužnim potezima od sebe ne odgurne biračko tijelo. Uštedu od pola milijarde kuna na potrebama vojske smatra korektnima, " jer nas Slovenija sigurno neće napasti ".
Da bi se polučili kakvi-takvi antirecesijski efekti, smatra Čačić, potrebno je iz proračuna izrezati do 12 milijardi kuna, inače će Hrvatska jednostavno potonuti.
Kreiranje državnog proračuna Čačić šaljivo smatra manje sofisticiranim od cjenkanja na tržnici, ali ozbiljno napominje da se radi o bijednom speedu čija je jedina svrha da kod građana stvori dojam kako se nešto doista radi. Iako se, naravno, zapravo ne radi gotovo ništa.
Priču vladajućih o tome da se uoči donošenja proračuna nije znalo za krizu koja dolazi Čačić je nazvao laži, kao i planirani rast gospodarstva od dva posto. - Bit ćemo sretni ako pad bude samo dva posto , rekao je, napomenuvši fantastičnu netransparentnost gospodarskog sustava: " Ne treba biti ekonomski genije da bi se otkrilo kako cijena stanogradnje u nekoliko godina nije mogla sa 1500 eura po kvadratu samo tako narasti na današnjih 4000, kao što ni cesta koja je prije koštala četiri milijuna eura po kilometru danas košta dvostruko više ."

HNS Poreča za stvaranje radnih mjesta, a ne kozmetičke troškove

Na aktivnosti lokalnog HNS-a kratko se osvrnuo Željko Bubičić koji je rekao da će se stranka zalagati za što bržu realizaciju industrijskih zona u Buićima i Novoj Vasi, te prehrambeno-industrijske zone u Dračevcu, rekavši da manje naglaska treba dati na uređivanje okoliša i prometnica, te slične izdatke, barem dok kriza ne prođe.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti