Bučar predlaže novo razgraničenje u Istri

Hrvatska i svijet
02.03.2009 00:00
D. Požarić
France Bučar
France Bučar
RIJEKA - France Bučar, predsjednik slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljenja i jedna od ikona slovenske borbe za nezavisnost, zatražio je jučer novo teritorijalno razgraničenje između Hrvatske i Slovenije u Istri. U šokantnom prijedlogu, koji predstavlja još jednu potvrdu nacionalističkog ludila koje je zahvatilo Sloveniju - što je posebno bolno kada takvi prijedlozi dolaze od živuće institucije kakva je France Bučar, i to na internetskim stranicama Zavoda 25. lipnja Marjana Podobnika!? - Bučar traži novi referendum na kojem bi se stanovnici Istre izjašnjavali žele li u Hrvatsku ili, pak, u Sloveniju.
Naime, Bučar kao ishodište za novo razgraničenje predlaže granicu između austrijskog i ugarskog dijela Habsburške monarhije, pri čemu su cijela Istra, slovensko primorje, kao i kvarnerski otoci, kako tvrdi, pripadali austrijskoj Vojvodini Kranjskoj, dok je granica između Slovenije i Hrvatske određena poslije Drugog svjetskog rata »međunarodnopravno irelevantna«. Po Bučaru, tada je granica određena, a da nije poštovana volja stanovništva kojeg se to ticalo, pa to, dakle, valja učiniti naknadno i provesti referendum na svim područjima na kojima to zahtijeva jedna ili druga strana. Na referendumu bi pravo izjašnjavanja imalo autohtono stanovništvo koje je imalo prebivalište u ovim krajevima na dan prihvaćanja pariškog mirovnog sporazuma 1947. godine.
Iako Bučar smatra da bi na taj način Slovenija proširila vlastiti teritorij u Istri, on je u zabludi. Ako bi se uzimala u obzir volja stanovništva koje je 1947. živjelo na području koje Bučar želi za Sloveniju, onda cijeli taj teritorij ne bi pripao ni Sloveniji, ni Hrvatskoj nego - Italiji. Prema talijanskom popisu stanovništva iz 1921., u kasnijoj zoni B Talijana je bilo trostruko više nego Hrvata i Slovenaca, dok je na tom području 1945. Talijana još uvijek bilo jednako kao i Hrvata i Slovenaca zajedno.
D. R.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti