Bruno Alpeza: Hrvatska može daleko na miniEURU

Sport
19.09.2015 09:36
D. Požarić
Bruno Alpeza, predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza
Bruno Alpeza, predsjednik Hrvatskog mininogometnog saveza
U Vrsaru se provode završne pripreme za održavanje 4. Prvenstva Europe u mininogometu od 21. do 26. rujna ove godine. Mininogomet je sport u kojem sudjeluju amateri, igra se s petoricom igrača i vratarem na terenu s umjetnom travom, a naslov prvaka Europe brani Rumunjska. Ulaz na sve utakmice u Vrsaru bit će besplatan, a prijenosi većine susreta bit će emitiran na Sportskoj televiziji.
Uoči prvenstva razgovarali smo s Brunom Alpezom, predsjednikom Hrvatskog mininogometnog saveza.
- Sve će biti spremno na vrijeme. Reprezentacije počinju dolaziti u nedjelju, a u ponedjeljak uz lijepu svečanost otvorenja počinje miniEURO uz prvi nastup hrvatske reprezentacije. Nadam se da će tribine biti pune i da će velik broj naših navijača doći podržati reprezentaciju u Vrsaru - rekao je Bruno Alpeza.
Što miniEURO znači za Hrvatsku?
- Prije svega je to velika promocija turizma, Vrsara i Istre. TV signal s prvenstva ići će u više od 30 zemalja svijeta, a putem live-streama signal iz Vrsara gledat će cijeli svijet, jer mininogomet ima svoje zemlje članice na četiri kontinenta. To će predstavljati ogromnu promidžbu Hrvatske i njenog turizma, ali i hrvatskog sporta. Jer kako su svi sportaši promotori Lijepe naše, tako su i hrvatski mininogometaši ambasadori Hrvatske, koji će našu domovinu predstavljati na sportskom planu.
Koliko će ovaj događaj značiti za promociju mininogometa u hrvatskim okvirima?
- Prije tri godine mi smo krenuli dosta jako da ovaj sport promoviramo i da napravimo Prvenstvo Hrvatske, koje se od dva grada proširilo na 16 gradova u cijeloj državi, s preko 8000 igrača. Vjerujem da će se taj trend rasta nastaviti, pogotovo nakon ovog Europskog prvenstva. Bit će to jedna velika odskočna daska, ne samo za mininogomet, nego i za brojne evente koji se mogu održati, poput Kupa nacija kojeg smo prošle godine uspješno organizirali u Koprivnici, te Turnira prijateljstva nedavno održanog u Ivanić Gradu. Ljudima želimo pokazati da je mininogomet projekt koji spaja ljude i ruši sve barijere. Uz to, riječ je o sportu koji pomaže zdravlju ljudi i potiče na bavljenje rekreacijom.
Kakve su ambicije hrvatske reprezentacije?
- Ja prije svakog Europskog prvenstva kažem da nam je cilj najviši mogući plasman. Dakako, treba ići utakmicu po utakmicu, ali ja vjerujem da ova reprezentacija može daleko. Vjerujemo u našeg izbornika, pomoćnog trenera i sve igrače, i mislim da bismo skupinu trebali proći bez velikih poteškoća, pod uvjetom da ne podcijenimo nikoga. Realno, Litva i Izrael su slabije reprezentacije od naše, dok je Luksemburg nepoznanica. No, kad se igrači opuste, možete izgubiti i od puno slabijeg suparnika. Željeli bismo igrače držati u maksimalnoj pripravnosti, da u svakoj utakmici daju sve od sebe pred, nadamo se, punim tribinama, a onda je u nokaut fazi sve moguće. Osobno mislim da Hrvatska može dočekati zadnji dan prvenstva.
Je li bilo teško organizirati ovako velik događaj, prvi put će nastupiti 32 reprezentacije?
- Izuzetno teško. Mi smo dobili ovaj event 'ad hoc', u sredini godine, kad su proračuni tvrtki već bili zatvoreni, i bilo je izrazito teško zatvoriti cjelokupnu financijsku konstrukciju eventa. Tu je puno pomogao naš strateški partner Maistra, koji je na sebe preuzeo velik dio troškova.
Vaša poruka za kraj?
- Pozivamo navijače da nas bodre u Vrsaru, a sve one koji neće moći doći, neka navijaju ispred TV ekrana uz prijenose na Sportskoj televiziji - zaključio je Bruno Alpeza.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti