Brisel nezadovoljan, Slovenija mora pojeftiniti tjednu vinjetu

Hrvatska i svijet
02.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
RIJEKA - Europska komisija, po neslužbenim informacijama, nije zadovoljna visokim cijenama slovenskih sedmodnevnih vinjeta, koje su daleko najskuplje u Europi. Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič najavio je od 1. srpnja uvođenje tjednih vinjeta, koje će koštati čak 15 eura, uz ukidanje onih polugodišnjih i poskupljenje godišnjih s 55 na 95 eura, no Bruxelles traži snižavanje cijene ovih »turističkih« vinjeta s 15 na 10 eura.
Europska komisija nezadovoljna je jer visoka cijena tranzitnih vinjeta ne rješava problem, već ga samo dodatno komplicira. S obzirom da turisti na Jadran obično putuju na odmor dulji od tjedan dana - a sedmodnevna vinjeta kupljena u subotu prestala bi važiti sljedećeg petka - turisti će za odmor trebati dvije vinjete. A njih će pak po sadašnjem slovenskom prijedlogu platiti čak 30 eura, što je samo pet eura manje od cijene sadašnje polugodišnje vinjete.
Ministar Vlačič čak ponovno spominje moguće uvođenje polugodišnjih vinjeta, dok cijenu tjednih po 15 eura ne planira mijenjati. Međutim, formalno je određivanje cijene vinjeta u slovenskim rukama i Europska komisija nema pravo intervenirati. Još se očekuje službeni odgovor EK-a na nove cijene slovenskih vinjeta i presuda je li uvođenje onih tjednih dovoljno za prekid postupka protiv Slovenije.
Europski povjerenik za promet Antonio Tajani naglašava da je važno riješiti problem prije predstojeće turističke sezone, upozoravajući Ljubljanu da će u slučaju nekooperativnosti slovenske strane postupak protiv Slovenije biti nastavljen, a izgradnja tamošnjih autocesta stopirana. Stotinjak milijuna eura iz europskih fondova, namijenjenih Sloveniji, blokirano je dok se ne ukloni sadašnja diskriminacija tranzitnih putnika kroz tu zemlju.
D. R.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti